П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Двоєдумство: Нардеп Медведчука атакує прем'єра Шмигаля за позицію щодо ПЦУ, але мовчить за диякона Новинського

    Народний депутат від фракції «Опозиційна платформа – За життя» Микола Скорик звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля за роз’ясненням щодо наявної взаємодії церковної інституції та держави.
    Нардепа, партію якого очолює кум Путіна Віктор Медведчук, «обурило» те, що 30 листопада під час офіційної зустрічі представників Кабінету Міністрів України з Вселенським патріархом Варфоломієм український прем’єр заявив, що Україна «підтримує активну соціальну діяльність Православної Церкви України (ПЦУ) і надає їй повну соціальну і економічну підтримку».
    На думку Скорика, подібна заява чиновника вимагає пояснень, оскільки, в першу чергу, «йде врозріз» із закріпленим в ст. 35 Конституції статусом України як світської держави. Тому нардеп просить «обґрунтувати його правові підстави в контексті співвідношення з конституційними нормами про відділення держави від церкви».
    У той самий час нардепа Скорика чомусь не обурює, що його колега по фракції Вадим Новинський є дияконом РПЦвУ, чим порушує закони, бо не може поєднувати державно-владні повноваження народного депутата України і священослужіння. Його також не обурило упереджене ставлення голови Окружного адмінсуду Києва при розгляді справи щодо РПЦвУ.
    Жодного голосу від «ОПЗЖ» не було чутно, коли РПЦвУ агітувала за цю політсилу перед місцевими виборами. Так само нардеп Скорик мовчав, коли у першій п’ятірці списку «ОПЗЖ» в Закарпатську облраду йшов засуджений раніше за сепаратизм священник РПЦвУ Димитрій Сидор.

    Найсвіжіше

    Популярне