П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Це не фінансове питання… ми не отримали жодного подарунка від росіян», – митрополит КПЦ Никифор

    Власник дорогого автомобіля за 300 тис. євро із російським прапором на капоті, Проросійський митрополит Кіккський Никифор почав виправдовувати свою фінансову залежність від Росії й запевняти, що діє виключно в інтересах Церкви.
    «Це не фінансове питання. Великою образою є говорити такі речі про наше обличчя, про великі гроші та про російські інвестиції. Монастир Святого Кікка не отримав жодного подарунка та ікони від жодного росіянина», – сказав Никифор, цитує його слова orthodoxtimes.com.
    Крім того, митрополит Кіккський заявивши, що любить і цінує Вселенський патріархат через його великі молитви, відзначаючи, при цьому, що «серце Православ’я б’ється там, у Константинополі».
    Щодо своїх стосунків з Російською Церквою, митрополит Нікіфорос наголосив, що він не має інтересу до Російської православної Церкви.
    «Який егоїзм нам слід задовольнити? Яким інтересам ми повинні служити? Стати митрополитами в Росії? Наше занепокоєння змушує нас реагувати так, щоб у православ’ї не було створено великого розколу, що є найбільшим гріхом », – зазначив він виправдовуючись у зв’язками з Росією.
    Митрополит Кіккський наголосив, що він буде згадувати ім’я архієпископа Хрисостома, якщо він не буде співслужити з митрополитом Епіфанієм. «Якщо він співслужитиме з Епіфанієм Київським, буде вертикальний розкол. Зараз це потенційний розкол. Якщо він співслужитиме з ним, тоді буде розкол», – лякає проросійський єрарх на Кіпрі.
    Він додав, що не знає, чи буде він співслужити з архієпископом Кіпру, «Я ретельно подумаю про співслужіння з ним. Це залишається на ієрархічній совісті усіх і кожного».
    Він заявив, що не боїться «загрози» позбавлення духовного сану і додав, що архієпископ Кіпру не має на увазі те, що він говорить. «Ми, хто його найкраще знаємо, знаємо, що він не погана людина».
    Раніше Предстоятель Православної Церкви Кіпру архієпископ Хризостом говорив, що митрополита Кіккського та інших проросійських єрархів треба позбавити сану за зібрання в «парасинагогу», а рішення Кіпрської православної Церкви обов’язкове для всіх.
    На початку листопада 2020 року Вселенський патріарх Варфоломій І, сказав, що ті єрархи Кіпру, які виступають проти рішення свого Предстоятеля визнати Автокефалію Церкви України, роблять це не з церковного інтересу, а навпаки, через байдужість та служіння чужим цілям.
    25 листопада 2020 року під час засідання Священного Синоду Кіпрської Церкви митрополит Кіккський Никифор просував свої проросійські меседжі, вигідні РПЦ, щоб не допустити визнання Кіпрською церквою автокефалії ПЦУ. Однак, цю пропозицію Синод відхилив. Никифор хотів від імені Синоду протиснути формулювання, де б згадувались «всеправославні консультації». Також він пропонував Священному Синоду Церкви Кіпру, «не опиратися рішенням Архієпископа Хризостома поминати Епіфанія, як митрополита Київського, але заборонити співслужити і вступати в повне євхаристійне спілкування з ним».
    Никифор, який не соромиться завжди дивитись в бік Росії, намагався заборонити Кіпрському предстоятелю служити спільні Божественні Літургії із духовенством української церкви.
    Варто зазначити, що митрополит Никифор власник автомобіля за 300 000 євро на якому він їздить із російським прапорцем на капоті. 2 листопада, кілька тижнів до засідання Синоду, виступаючи в ефірі телеканалу RIK, він розповів про свою любов до Росії сказавши: «Ми не русофіли і не американофіли. Але нам не соромно визнати, що як одновірці ми завжди дивимося в ту сторону [в бік Росії]». Тоді він обурювався, що рішення про поминання митрополита Епіфанія було прийнято «папським чином», без урахування думки синоду. Після того, коли була врахована думка синоду, він починає вигадувати нову пісеньку про «необов’язковість виконання рішень Синоду» й «не співслужіння із митрополитом Епіфнієм».

    Автівка митрополита Кіккського із російським прапором на капоті


    Найсвіжіше

    Популярне