Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігійні експерти про екзарха: Ця постать є дуже знакова. Він етнічний українець

    Постать екзарха Вселенського Патріарха в Україні єпископа Михаїла є дуже знаковою.
    Про це йдеться у програмі «5 каналу» Особливий погляд.
    «Логічно було би, звісно, щоби екзархом в Україну був призначений, наприклад, архімандрит чи архієрей грецького походження. Але постать єпископа Михаїла (Аніщенка) дуже знакова. Він етнічний українець» – говорить релігієзнавець Андрій Ковальов.
    Він додав, що таких екзархів, таких послів Вселенського Патріарха в Православному світі існує всього вісім і єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) є одним із восьми.
    «Вселенський засновує, він має таке право засновувати при інших православних церквах свої ставропігії, свої представництва. Десь вони називаються «ставропігії», десь називаються «метахіони». В Українському варіанті це ставропігія. Тобто церковна одиниця яка напряму підлягає вселенському патріарху. Тому це велика честь і велика шана для України, що у нас є такий екзарх», – сказав Ковальов.
    Релігійний експерт Олександр Єфременко зазначає, що хіротонія Екзарха Вселенського патріарха єпископа Михаїла (Аніщенка) на Фанарі, це торжество не однієї людини, а всієї церкви.
    Київські митрополити одночасно ставали екзархами Вселенського патріарха з 1633 року. Серед них Петро Могила, Йосип Тукальський та інші. Традиція призначення екзархів Вселенського патріархату в Україну розірвалась після того, як Москва поділила Київську митрополію із католицькою Річчю Посполитою. Історики свідчать, при цьому сотні тисяч православних полишили на поталу.
    «Коли відбулося хрещення Русі-України то в принципі Вселенський патріарх завжди призначав свого екзарха, свого представника. Пізніше цю посаду поєднував Київський митрополит і він вже був екзархом Вселенського патріарха. Вселенський патріарх мав тут в Україні чимало монастирів. Скажімо у Львові це – Успенська ставропігія, дуже відома. У Києві – це Богоявленський монастир на Контрактовій площі. Богоявленське братство. У Луцьку, наприклад, ставропігія при Хрестовоздвиженському братстві. Багато таких ставропігій. Фактично екзарх опікувався цими ставропігіями», – говорить релігієзнавець Андрій Ковальов.

    Найсвіжіше

    Популярне