П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Автокефалію ПЦУ можуть визнати Румунська і Сербська православні Церкви

    Румунська і Сербської Православні Церкви незабаром можуть визнати православну церкву України.
    Прем’єр-міністр Румунії непомітно рекомендував Румунському Патріархату визнання Православної Церкви України. Також президент Сербії Олександр Вучич висловився за визнання української церкви.
    Про це повідомляє грецький журналіст Аристид Вікетос на ageliaforos.com у своїй статті «Бурхлива війна Московського патріархату проти архієпископа Кіпру» посилаючись на власні джерела в дипломатичних колах.
    Редакція Духовного Фронту зв’язалась із автором статті й отримала підтвердження цієї інформації без розкриття всіх деталей процесів у вищезгаданих церквах.
    Раніше митрополит Переяславський і Вишневський Олександр говорив, що Румунська Церква не має жодних перешкод визнати ПЦУ.
    Варто зазначити, що Румунська Церква у лютому 2019 року заявила, що визнає Православну Церкву України, якщо та забезпечить румунам в Україні гарантії прав і свобод віросповідання. Після цього у липні 2019 року на Синоді ПЦУ був утворений Православний румунський вікаріат у складі Православної Церкви України. Вікаріатство підпорядковується напряму митрополиту Київському і всієї України Епіфанію і складається із парафій де більшість складають румунські віряни ПЦУ.
    28 липня 2019 року Митрополит Епіфаній розповів, що Православна церква Румунії тимчасово призупинила процес визнання ПЦУ через «внутрішні питання» всередині ПЦУ. «Ми більш інтенсивно вели переговори з румунською церквою перед Пасхою. Але напевне, що в зв’язку з певними нашими внутрішніми питаннями, питання визнання було призупинено. Зараз ми продовжимо діалог і віримо, що Румунська церква обов’язково продовжить діалог і долучиться до визнання нашого автокефального статусу», – зазначив тоді предстоятель ПЦУ.
    У липні 2020 року Румунська Церква затвердила організацію українського вікаріату.
    30 серпня 2020 року у Румунському місті Тімішоара відбулось освячення новозбудованого українською громадою храму Українського православного вікаріату Румунської Православної Церкви. Був присутній тимчасовий повірений у справах України в Румунії Паун Роговей, на запрошення Союзу українців Румунії. Освячення здійснене архієпископом Тімішоари та митрополитом Банату Іоаном. Згадана церква стала десятою серед українських церков в цій місцевості. Крім того, пан Роговей обговорив питання визнання ПЦУ. Тоді ж тимчасово повірений у справах України в Румунії обговорив із патріархом питання визнання Православної Церкви України із сторони Румунського патріархату.
    Якщо Румунська церква визнає автокефалію Православної церкви України, це буде п’ята церква, яка визнала ПЦУ і перша церква яка не входить до так званого «грецького православ’я».

    Найсвіжіше

    Популярне