Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Хризостом: Якщо єпископ не згадує ім’я предстоятеля, тоді він є поза Церквою

    Проросійські митрополити не можуть звершувати богослужіння й при цьому не згадувати імені Предстоятеля Кіпрської православної Церкви, інакше вони опиняються тоді поза Церквою.

    Про це сказав предстоятель Православної Церкви Кіпру архієпископ Хризостом в інтерв’ю на телеканалі РІК у програмі «Виклики», переклад якого опублікував на своїй сторінці в Facebook речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря).

    «Він не може звершувати богослужіння, не поминаючи (ім’я, – ред) Предстоятеля! Коли так звершує – тоді є поза Церквою, це вам говорю!» – сказав предстоятель Кіпрської Церкви коментуючи заяви проросійських ієрархів про припинення згадування імені архієпископа Хризостома.

    Архієпископ Хризостом підкреслив, зо ті єрархи які наважаться на це самі не знають що роблять.

    «Він не знає, що говорить. Він не може звершувати Літургію без поминання, так само як і священник не може звершувати Літургію, не поминаючи свого єпископа. Якщо він цього не робить, він негайно відлучений від Церкви», – наголосив Хризостом.

    Він додав, що виступи проросійських єрархів робляться не спонтанно, а усвідомлено, але вони не праві у своїх заявах. «Якщо ви запитаєте будь-якого богослова, він скаже вам, що те, що він говорить, є неповагою і він не правий», – підсумував архієпископ Хризостом.

    Нагадаємо, раніше митрополит Тамаський Ісая заявив, що не буде згадувати Ім’я проедстоятеля Кіпрської Церкви, якщо той буде співслужити з єрархами Православної Церкви України. «Я не перериваю поминання Архієпископа, але це питання залишається невизначеним. У випадку його (тобто Архієпископа Хризостома) співслужіння з Митрополитом Епіфанієм, не знаю, чи продовжуватиму згадувати (ім’я, – ред.) Архієпископа».

    Раніше Архієпископ Кіпрський попередив Тамаського митрополита Ісаю та інших проросійських ієрархів, що їхні дії тягнуть на позбавлення священного сану, а також, що рішення Синоду Кіпрської Церкви про визнання ПЦУ є обов’язковим для всього духовенства цієї Церкви і він не дозволить уникнути виконання цих рішень.

    Найсвіжіше

    Популярне