Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    13 грудня в Андріївській церкві Києва відбудеться перше богослужіння після п’ятирічної реставрації

    Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, екзарх Вселенського Патріархату в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) та генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська ознайомились з результатом проведених реставраційних робіт в Андріївській церкві.

    Зліва направо: єпископ Михаїл (Аніщенко), Неля Куковальська, Олександр Ткаченко. Фото: mkip.gov.ua

    Як повідомляє офіційний сайт МКІП, у грудні 2020 року, після п’яти років років напруженої праці науковців, будівельників та реставраторів, собор знову буде відкритий для вірян та відвідувачів.

    12 грудня відбудеться урочисте відкриття, яке пройде в онлайн-форматі, а на 13 грудня заплановане перше богослужіння.

    “Повністю відреставровано весь живопис, ікони та іконостас, почищено ліпнину й відшліфовано підлогу. Замінено інженерні мережі, проведені нові системи освітлення, опалення, подачі повітря, вікна. До речі, автентичний колір стін 18 століття завдяки комп’ютерному аналізу допомогли віднайти німецькі технологи. А перед затвердженням фінального кольору та пофарбуванням було зроблено 36 тестових викрасок”, – підбив підсумки проведених робіт Олександр Ткаченко.

    Андріївська церква – православна церква на честь Святого Андрія у стилі бароко, пам’ятка архітектури та монументального живопису XVIII ст. світового значення у Києві, споруджена за проектом видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Входить до складу Національного заповідника “Софія Київська”. Рішенням Верховної Ради передана у безоплатне користування Вселенському патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне