Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Нідерландах завершилась підготовча стадія судового процесу у справі збитого 2014 року над східною Україною лайнера рейсу МН17

    Понад вісім місяців тривала підготовча стадія судового процесу у Нідерландах у справі збитого лайнера рейсу МН17 малайзійських авіаліній. Служба інформації окружного суду в Гаазі повідомляє, що наближається розгляд справи по суті (обвинувачень щодо чотирьох підозрюваних). Наступний етап судових засідань почнеться 1 лютого 2021 року.
    Про це інформує “Голос Америки”.
    Лава заочно обвинувачених залишалася порожньою, проте в суді активно працювали адвокати громадянина Росії Олега Пулатова, єдиного підозрюваного, який вирішив скористатися послугами правників.
    Чи не найважливішим рішенням початкового етапу стало те, що судді відхилили одну з найвагоміших вимог адвокатів Пулатова – додатково розслідувати альтернативні версії збиття літака і загибелі 298 людей, більшість яких були нідерландцями.
    “Це означає, що судовий процес надалі відбуватиметься довкола версії (з висновками очолюваного Нідерландами міжнародного розслідування), що літак збила російська ракета Бук”, – каже Маріеке де Гуун, доктор міжнародного права з Амстердамського вільного університету.
    Судді відверто кажуть, що не бажають додавати тривалості процесу, який вже зараз загрожує затягнутися на роки.
    Якщо обвинувачення не підтвердяться, то підозрюваний буде виправданий, а розслідування альтернативних версій загибелі літака, згідно цією логікою, не є завданням цього судового процесу.
    У справі зберігається ймовірність, що прокуратура висуне додаткові обвинувачення можливим новим підозрюваним у загибелі літака.
    Американська журналістка в Нідерландах Моллі Квелл вважає, що “з перших днів початку судового процесу у березні стало очевидним, наскільки важливим є поширення дезінформації у контексті війни”.
    “Щодо цієї справи поширено величезні обсяги дезінформації. Я особисто ще ніколи не бачила про це стільки листів в електронній пошті, чи нападів у Twitter”, – каже вона.
    При цьому Моллі Квелл вважає, що у Нідерландах провідні засоби масової інформації назагал дуже виважено й професійно висвітлюють перебіг суду щодо MH17.
    Моллі Квелл розповідає, що у розмовах з родичами загиблих у літаку MH17 їй доводилося чути застереження, що “було б набагато краще, якби обвинувачені сиділи в залі суду, якби вони були в руках правосуддя Нідерландів”.
    “Багато хто вважає, що навряд чи хтось з обвинувачених буде ув’язнений, якщо суд визнає їхню провину, бо Росія їх не видасть. Отже є певне розчарування, але назагал я б сказала, що нідерландці розуміють, що інших варіантів нема і вони віддають перевагу тому, щоб був такий заочний суд, радше ніж ніякий”, – каже журналістка.
    Принагідно нагадаємо, спільне розслідування Bellingcat та The Insider прийшло до висновку, що медіапроєкт Bonanza Media розповсюджував фейки про авіакатастрофу малазійського Боїнгу (рейсу МН17) під ретельним керівництвом Головного розвідувального управління Міністерства оборони Російської Федерації. Імовірно, що саме з урахуванням даної інформації суд в Гаазі прийняв рішення не розглядати альтернативні версії збиття авіалайнера.

    Найсвіжіше

    Популярне