Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Відео: Духовенство ПЦУ відзначило річницю народження митрополита Володимира (Сабодана)

    23 листопада, на 85-у річницю народження Блаженнішого Митрополита Володимира, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі в столиці була звершена Божественна літургія.

    Її очолив духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, митрополит Олександр. Йому співслужили: єпископ Команський Михаїл – екзарх Вселенського Патріарха в Україні, єпископ Васильківський Лаврентій, Шепетівський Адріан, Харківський і Богодухівський Митрофан та духовенство єпархії.
    Екзарх Вселенського Патріарха, єпископ Команський Михаїл, згідно з традицією Вселенського Патріархату, стояв праворуч владики у чернечому чорному клобУку, а не в єпископській митрі. Адже згідно протоколу Вселенської Патріархії у митрі служить літургію лише предстоящий єпископ.
    Під час літургії владика Олександр першим пом’янув предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія, а єпископ Михаїл, як посланець Вселенської Патріархії, – Його Святість Патріарха Варфоломія.
    Символічно, що навколо однієї чаші зібрались архієреї, які ще два роки тому були в різних конфесіях: УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП. Сьогодні ж екзарх Вселенського Патріархату співслужив разом із чотирма єрархами, які через дарування від материнської церкви Томосу про автокефалію об’єднані в одну Помісну Автокефальну Православну Церкву України.
    Після Літургії за панахидою біля пам’ятника Митрополиту Володимиру, що на території храмового комплексу Спасо-Преображенського собору, духовенство та парафіяни помолилися за упокій душі приснопоминаємого Архіпастиря.

    Найсвіжіше

    Популярне