П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Представник РПЦ назвав моспатріарха Кіріла та керуючого справами РПЦвУ людьми невоцерковленими

    Вимоги закрити храми для вірян під час пандемії безпідставні і надходять від людей невоцерковлених. Про це заявив в ефірі телеканалу “Россія 24” заступник глави синодального відділу із взаємовідносин церкви з суспільством та ЗМІ Російської православної церкви Вахтанг Кіпшидзе, повідомляє видання “NEWS.ru”.
    “Храм у житті віруючої людини – це місце більш важливе, аніж супермаркет чи кафе, які ми продовжуємо відвідувати. Просто так взяти і закрити доступ до храму – така думка може прийти в голову тільки людям, які, на жаль, до храмового життя ніякого відношення не мають”, – категорично зауважив Кіпшидзе.
    І все, нібито, зрозуміло, але…
    30 жовтня 2020 року, Московська патріархія надіслала всім єпархіям РПЦ циркулярний лист, де, з благословення патріарха Кіріла (Гундяєва) та за підписом керуючого справами Московської патріархії митрополита Діонісія (Порубая), окреслені правила, виконання яких вимагають суворого дотримання.
    Серед них обов’язковим встановлюється носіння захисних масок в храмах духовенством та вірянами, а у разі захворювання хоча б одного насельника чи насельниці монастиря, обитель обов’язково повинна бути закрита для відвідування щонайменше на 14 днів з метою виконання профілактичних заходів.
    Окрім цього, в районах із складною епідеміологічною ситуацією, архієреям рекомендовано (не обов’язково до виконання) видавати розпорядження про закриття монастирів в якості профілактичного заходу.
    Отже, постає питання. Чи Вахтанг Кіпшидзе пішов у відкриту конфронтацію з патріархом Кірілом (Гундяєвим) та митрополитом Діонісієм (Порубаєм), назвавши їх людьми невоцерковленими? Чи він настільки захопився критикою медико-санітарних заходів протидії епідемії, що просто випустив з уваги затвердження цих заходів керівництвом РПЦ?
    У будь-якому разі, реакція предстоятеля РПЦ на зухвале вільнодумство Вахтанга Кіпшидзе може виявитись досить швидкою і феєричною.

    Найсвіжіше

    Популярне