Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Російський митрополит переконаний, що студентам потрібен храм, а не гуртожиток

    “Духовний фронт” вже повідомляв, що в Росії при Московському державному університеті (МДУ) планують побудувати новий храм на 1000 осіб. Презентацію проєкту собору рівноапостольних Кирила і Мефодія провело Фінансово-господарське управління Російської православної церкви. Представники духовенства заявляли, що проєкт було розроблено після звернення 200 співробітників вишу.
    Але ініціатива Моспатріархії викликала далеко неоднозначну реакцію у суспільстві та у колективі викладачів і студентів вузу. Ініціативна група розпочала збір підписів на знак протесту і їх петиція дуже скоро набрала більш ніж 7000 підписів. Активісти аргументували петицію тим, що в університеті катастрофічно бракує гуртожитків, і студенти вже багато років вимагають розпочати їх будівництво.
    Натомість, в РПЦ вважають, що храм на 1000 осіб з двома підземними поверхами, духовним центром МДУ та іншими приміщеннями набагато важливіший для вишу.
    Глава синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) заявив, що протести і докори в адресу Моспатріархії несправедливі та безпідставні. Про це він розповів в ефірі телеканалу “Россия-24”, пише “Красная весна”.
    Водночас, хоч якоїсь більш-менш прийнятної аргументації про те, чому студентам МДУ храм потрібен більше за гуртожиток, з вуст митрополита Іларіона (Алфєєва) так і не прозвучало.
    Нагадаємо, це не перший випадок, коли РПЦ відверто нехтує правом молодих росіян на освіту та суміжними з ним правами. Протягом тривалого часу рязанський митрополит Марк (Головков) добивається передачі будівлі школи № 6 міста Рязань у власність РПЦ і порівнював учнів з гастарбайтерами.

    Найсвіжіше

    Популярне