Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Молімся о свойом патріархє»: Як клірики РПЦвУ вітали Кіріла (Гундяєва) з днем народження

    20 листопада моспатріарх Кіріл (Гундяєв) відсвяткував свій день народження. Цього року через пандемію коронавірусу не було жодних урочистих та помпезних святкувань за участі єрархів РПЦ. Як повідомлялось, Гундяєв відзначив своє 74-ліття у скромній компанії з Владіміром Путіним. Заради цієї зустрічі Кирило порушив свою ізоляцію, в якій перебуває від жовтня.
    Не зважаючи на важку епідеміологічну ситуацію в світі, Кіріл отримав численні вітання від своїх колег та сильних світу цього. Цікавими є вітання від представників РПЦвУ. Варто зазначити, що не всі єрархи опублікували вітання своєму патрону на офіційних сайтах своїх єпархій. Проте деякі не могли залишити таку важливу подію поза увагою своїх вірян. Так Кіріла привітав очільник РПЦвУ, митрополит в Києві Онуфрій (Березовський). Примітно, що його вітання було опубліковано на сайті РПЦвУ із посиланням на сайт Московської Патріархії.
    Зазвичай Онуфрію випадало право від імені Синоду вітати Кіріла із усіма його святкуваннями. Тоді він зачитував цілі похвальні оди на адресу очільника РПЦ. Цього разу Онуфрій назвав Кіріла лише світильником, який «розганяє словами євангельських настанов морок невідання і невіри навколо, пробуджуючи сплячі душі людей і відкриваючи їм світло Христове, яке просвітлює всіх» та побажав йому «душевної і тілесної кріпості, духовної радості та сил ще багато років здійснювати високе Предстоятельське служіння на благо Церкви Христової і народу Божого».

    Зі змісту листа, опублікованого на офіційному сайті РПЦ, складається враження, що Онуфрій вітав Кіріла особисто від себе, а не від усієї повноти РПЦвУ. Та й в самому листі, можливо через правила церковного протоколу, не вказано на будь-які зв’язки між РПЦ та її філією в Україні. Проте, що не дозволено очільнику, дозволено його підопічним.
    Так, одіозний митрополит Павло (Лебідь) привітав Кіріла від імені усіх монахів Києво-Печерської лаври та назвав моспатріарха прикладом «доброго пастиря» не лише для «многомилионной паствы исторической Руси», а для «православных всего мира».
    Окрім цього Павло вважає главу РПЦ «своїм» патріархом і запевнив Гундяєва, що саме за нього, як «о своем Патриархе» щоденно моляться в Києво-Печерській лаврі. Виникає питання: чому ж одіозний намісник так часто проклинає усіх, хто каже, що РПЦвУ – Церква в якій моляться за Гундяєва? У словах Павла бачимо не лише «молитвенную связь» з РПЦ, а пряму залежність РПЦвУ від Московського патріарха, якого в РПЦвУ визнають своїм «Главою».

    Таку саму думку Павла підтвердили троє єрархів РПЦвУ в Дніпропетровській області: митрополит Дніпропетровський Іриней, архієпископ Новомосковський Євлогій і єпископ Петропавловський Андрій. Ці єпископи також надіслали вітання Кірілу, в якому назвали його «нашим отцом» та попросили благословення для себе та «всей Днепропетровской паствы».
    Така поведінка просто жахає: невже на шостому році війни єрархам РПЦвУ не вистачало «благословення» Кіріла, яке обернулось для України тисячами смертей захисників та новітніх героїв нашої Держави? І Дніпро це «благословення» відчув найбільше за всіх, адже Дніпропетровська область втратила найбільше своїх дочок та синів у цій російській війні, а до центральної лікарні щодня прибували важко поранені воїни.

    Для єрархів РПЦвУ це не важливо. Ймовірно, подібні листи із клятвами любові надіслали й інші єпископи і священники Московського Патріархату в Україні, проте не кожен має сміливість їх опублікувати на офіційних ресурсах. Не зрозуміло навіщо було вітати кожному індивідуально, адже це міг зробити Онуфрій від імені усієї «самостійної та незалежної РПЦ», проте можливо в Москві так не вважають і вимагають особистої клятви на вірність від кожного служителя РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне