Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Росія хоче забрати православну церкву в Ніцці від місцевої церковної громади

    Між місцевою церковною громадою та Російською Федерацією у французькій Ніцці розгорілася суперечка за право володіння церквою Святих Миколи та Олександри. Нащадків білих емігрантів турбує, що Москва намагається «звести з ними рахунки». Але у Росії, на думку юристів, є всі права на володіння цим храмом. Місцева релігійна асоціація звернулася до суду, щоб оскаржити представлені російською державою нотаріальні акти.

    Про це повідомляє Credo.press з посиланням на французьку газету.

    «Цими церквами займалися мої батьки, дідусь і бабуся, а тепер з’являються вони і говорять, що це їх власність, обурливо!», каже 73-річна Тетяна Ширинська-Аболен (Tatiana Chirinsky Abolin), нащадок білих емігрантів. Вона у нестямі від гніву. Жінка займає посаду скарбника Російської православної релігійної асоціації Ніцци (ACOR), все майно якої сьогодні вимагає передати собі Російська Федерація.

    У вівторок суд Ніцци розглянув позов асоціації проти нотаріальних актів, які були представлені у 2014 році російською державою і означають передачу в його власність побудованої в 1860 році в центрі міста Церкви Святих Миколи та Олександри, прилеглого до неї кладовища (на ньому спочивають багато білих емігрантів, які втекли від радянської влади) і території у Миколаївського собору. РФ домоглась в касаційному суді (остання інстанція) визнання своїх прав на цей собор 1912 року – одного з найбільших храмів за межами російських кордонів.

    У суді між адвокатами сторін знову розгорнулося напружене протистояння. «Російська Федерація привласнила собі це майно без постанови суду, тоді як у нас є правоустановчі документи 1927 року, асоціація отримала права від Російської православної церкви. Не можна позбавити нас цієї власності акробатичними нотаріальними актами», – заявив адвокат асоціації Жан-Марк Шепетовський (Jean-Marc Szepetowski). «У того, хто підписав акт 1927 року, не було для цього повноважень», – заперечила йому адвокат Росії Андреа Пінна (Andrea Pinna).

    Філіп Дютертр (Philippe Dutertre), адвокат нотаріуса, якого звинуватили в змові з російською державою, нагадав про історичний контекст 1920-х років і зокрема загрозу арешту російського майна для забезпечення позик. У такій ситуації «священик домігся складання акта, який передав землю в повну власність асоціації», – заявив він.

    У 2013 році під час розгляду по Миколаївському собору касаційний суд аргументував своє рішення на користь Росії тим, що датований 1909 роком емфітевзис (тобто довгострокова оренда ACOR) закінчився в 2007 році. На цей раз судді повинні будуть розглянути дієвість правовстановлюючих документів, які були представлені нащадками російських емігрантів. Два роки тому суд змусив ACOR повернути Росії речі царя Олександра II, які зажадав Путін.

    Якщо за Росією знову визнають правоту, вона зажадає видворення асоціації. «Це наш прихід, тут проходить все: недільні служби, весілля, хрестини, він дуже важливий для нас», – турбується один з парафіян. Він упевнений, що Москва збирається «змінити все, в тому числі священика», щоб «звести рахунки». Постанова суду очікується 25 лютого 2021 року.

    Найсвіжіше

    Популярне