Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Проросійський Кіпрський єрарх видав пропагандистську книгу проти ПЦУ та Вселенської Патріархії

    Проросійський єрарх Кіпрської православної Церкви митрополит Кіккський і Тіллірійский Нікіфор випустив книжку, що повторює пропаганду Кремля щодо автокефалії Православної Церкви України. 
    Про видання книжки повідомив офіційний сайт РПЦ Патриархия.ru. а також церковний журнал РПЦвУ «Фома».
    На більше 200 сторінках повторюються ті самі закиди і брехливі обвинувачення в сторону Вселенського патріарха Варфоломія, надання автокефалії Православній Церкві України.
    Сам митрополит фінансово залежний від російських грошей і має коштовну автівку за 300 000 євро. Напевно саме зараз час їх відробляти. Хоча відробляє він вже давно і у лютому 2019 року активно виступав проти права українців мати незалежну від країни агресора церкву. Тоді, виступаючи на Синоді Кіпрської православної Церкви, він заявив, що надання автокефалії Православній Церкві України Вселенським патріархом було «неканонічним».

    Автівка митрополита Нкифора. Mercedes-AMG S63 вартістю близько 300 000 євро.

    Спостерігається цікава закономірність: як тільки в когось із вищого духовенства з’являються дорогі подарунки від росіян, вони зразу ж виступають із проросійськими заявами. Так сталось із митрополитом Нікіфором. Виступаючи в ефірі телеканалу RIK, Нікіфор розповів про свою любов до Росії сказавши: «Ми не русофіли і не американофіли. Нам не соромно визнати, що як одновірці ми завжди дивимося в ту сторону [в бік Росії], але ми за священні канони і статут нашої церкви».
    Як зазначив архімандрит Елладської православної Церкви Романос Анастасіадіс, книга є «антологію всіх теологічно неправдивих і брехливих тверджень Московії – з метою поширення духовної інфекційної хвороби єретичної московської еклезіології».
    Згідно інформації із власних джерел Духовного Фронту України, за неканонічні, фінансово вмотивовані дії він отримає гідну відповідь від архієпископа Хризостома. Його деструктивних висловів і дій, достатньо щоб митролита Нікіфора позбавили сану.
    2 листопада предстоятель Православної Церкви Кіпру стосовно назвав «парасинагогою» дії чотирьох членів Синоду Кіпрської архієпископії, які виступили проти визнання архієпископом автокефалії Православної Церкви України (ПЦУ) і вступу з нею в канонічне спілкування. Також він сказав, що митрополит Лімасольский Афанасій, Кіккськй Нікіфор, Тамаськй Ісая, а також єпископ Аматський Микола заслуговує на позбавлення сану.
    Що цікаво, згаданий вище митрополит Нікіфор, й інші, мовчали коли патріарх Кіріл ухвалював рішення на призначеному ним Синоді й ніколи не скликав всю єрархію РПЦ, щоб вирішити чи припинити Євхаристійне спілкування з Вселенським Патріархатом, Александрійським Патріархатом та Елладською Церквою. У той самий час ці четверо кіпрських єрархів закрили очі на скандал у Москві, що сподвигнуло патріарха Кіріла до іншого свавілля. Це було так зване «Амманське зібрання» у лютому цього року в Йорданії. Тоді ці архієреї промовчали і жодним чином не виступили проти нього, як у випадку з визнання ПЦУ.
    Коли троє з підписантів оголошення проти архієпископа та Вселенського Патріархату вирушають на Афон, у кого вони просять дозволу? Від того, хто «спричиняє розкол і співпрацює з схизматиками»? За кого згадують й моляться на Афоні? Переступника Святих Канонів? Нехай відповідають обґрунтовано. Насправді один із трьох єрархів співслужив з духовенством, яке брало участь в інтронізації та співслужило з Блаженнішим Епіфанієм! Він також співслужив з Первосвящеником Елладської Церкви, єрархи якої з переважною більшістю голосів вважали, що за питання України відповідає Архієпископ Афінський Єронім ІІ.
    Патріарх Варфоломій виступаючи по кіпрському ТВ з нагоди 29-ій річниці своєї інтронізації зачепив українську тему. Українська автокефалія – це доконаний еклезіологічний факт, і єдиною послідовною позицією для інших предстоятелів буде визнати її, «як це раніше відбулося з усіма автокефаліями новітніх православних церков, починаючи з Російської церкви». Він також прямо сказав, що ці ієрархи  які виступають проти роблять це не через церковний інтерес й піклування за православ’я. «Ми вважаємо, що виражені побратимами-архієреями Кіпрської церкви сумніви в рішенні офіційно визнати автокефалію Церкви України демонструють не стільки їх турботу про еклезіологію, канонічний порядок і єдність Православ’я, скільки байдужість до цього заради чужих інтересів», – сказав патріарх Варфоломій.
    Митрополит Нікіфор

    Найсвіжіше

    Популярне