Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Президент Азербайджану пообіцяв Путіну охороняти храми в Нагірному Карабасі

    Президент Азербайджану Ільхам Алієв пообіцяв російському президентові Владіміру Путіну забезпечити охорону християнських храмів в Нагірному Карабасі після угоди про припинення вогню і бойових дій між Єреваном і Баку. Про це повідомляється на сайті адміністрації президента Азербайджану.

    Алієв нагадав, що Азербайджан – багатонаціональна і багатоконфесійна країна, де гарантуються права і свободи громадян всіх народів і релігій. Розташовані в Азербайджані стародавні мусульманські і християнські храми знаходяться під охороною держави. Відповідно до тристоронньої заяви християнські храми, розташовані на територіях, повернутих Азербайджану, також будуть охоронятися. Президент запевнив, що християни зможуть користуватися цими храмами.

    Раніше в розмові з азербайджанським колегою Путін перейнявся долею християнських святинь. Він підкреслив важливість нормальної церковної життєдіяльності християнських святинь в районах, переданих Азербайджану. У Вірменії стверджували, що в ніч на 10 листопада азербайджанці осквернили собор Святого Христа Всеспасителя в місті Шуші Нагірного Карабаху. Церква Вірменії назвала подію «відкритим вандалізмом і проявом нетерпимості».

    9 листопада лідери Росії, Вірменії та Азербайджану прийняли спільну заяву, яка передбачає припинення бойових дій в Нагірному Карабаху з 10 листопада. Сторони конфлікту зупинилися на зайнятих ними позиціях. Азербайджан отримав контроль над територіями Агдамського, Газахського, Кельбаджарського і Лачинського районів. У регіон увійшли сумнозвісні російські миротворці. Підрозділи РФ розгорнуті уздовж лінії зіткнення і Лачинського коридору, який з’єднує Нагорний Карабах з Вірменією.

    Варто зазначити, що водночас в окупованому Криму, місцеві суди намагаються заставити митрополита ПЦУ Климента зруйнувати власний храм. В РФ про знищення української церкви воліють не згадувати. Наслідком тиску на релігійну громаду протягом років тимчасової окупації території Криму стало різке зменшення парафій та священиків. До окупації на Кримському півострові налічувалось 49 релігійних громад (парафії, місії, братства, монастир), наразі залишилось – 7. А з 23 священнослужителів на півострові продовжують свою роботу лише 4. Водночас, священники московського патріархату в Криму продовжують благословляти російські війська.

    Найсвіжіше

    Популярне