Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Золочеві людей, які виступили проти РПЦвУ, викликають на допити

    11 листопада мав відбутись суд щодо законності проведення реконструкції будинку у Золочеві, в якому, за словами місцевих активістів, хочуть зробити церкву Московського патріархату.
    За документами житловий будинок зареєстрований на ім’я 20-річної мешканки Почаєва Шаховал Ольги Володимирівни. Придбала вона його торік, а влітку почала проводити реконструкцію будинку і встановила металевий паркан.
    Мешканці Золочева та священники одразу забили на сполох щодо можливої появи церкви Московського патріархату в місті, на вулиці Труша. Опісля Золочівська міська рада винесла рішення про негайне усунення порушень державних будівельних норм на ділянці, про яку йдеться. У рішенні зазначається, що замовник будівництва Ольга Шаховал незаконно встановила огорожу за межами червоної лінії вул. Труша.
    ІА Дивись.info поспілкувалась з повторно обраним мером Золочева Ігорем Гриньківим і він зауважує, що зараз всі справи по цій будівлі є у судах: «На сьогодні всередині будинку йде якесь будівництво. Але оскільки я туди зайти не можу, то що саме там відбувається, я не знаю. Ззовні видно, що там замуровані віконні отвори. Мабуть, таки відбувається реконструкція.
    Є факт порушення містобудівного законодавства забудовником і цей факт очевидний. Також тут встановлений металевий паркан, який не передбачений будівельним паспортом – законодавство це забороняє робити.
    Кілька місяців тому ми звернулися з позовом до суду. Золочівський суд скерував справу в окружний суд до Львова. Львівський окружний адмінсуд скерував у суд на Тернопільщину, враховуючи, що особа, на чиє ім’я зареєстрований будинок, зареєстрована в цій області.
    Стосовно незаконної (на нашу думку) видачі будівельного паспорта ми звернулись із позовом до Львівського окружного адміністративного суду про скасування цього паспорта. 11 листопада мало відбутись судове засідання, але захворіла суддя і засідання не відбулось».
    Водночас, за словами мера Гриньківа, відповідачка звернулась у Золочівський відділ поліції з заявою порушити кримінальне провадження за розпалювання міжрелігійної ворожнечі.
    «Вони намагаються і мене звинуватити. Вже отримують повістки з’явитись у поліцію і громадські активісти, і мене також попередили, що я отримаю повістку, а також повістку мають вручити нашій місцевій журналістці Лесі Горготі або вже й навіть вручили. Заступнику голови адміністрації Віктору Олійнику також мали вручити повістку. Тобто всі ті, хто брали участь у віче. Як я розумію, найкращий захист – це напад. Нас намагаються звинуватити в тому, в чому ми не винні. Слідчі повідомили мене, що 26 листопада я маю йти у відділок поліції і давати пояснення», – веде далі Ігор Гриньків.
    До слова, 26 листопада у відділок має також прийти (в якості свідка) і громадська активістка, депутатка обласної ради Мирослава Бабінська. Про це вона написала у соцмережі Фейсбук.

    Світлина: фейсбук @Мирослава Бабінська

    «Золочів. Московський патріархат рулить. Сьогодні мені вручили повістку на допит. Не сподобалась я, мабуть, комусь. Висловлювати свою громадянську позицію в рашці не прийнято. У нас поволі теж запроваджується маленька московія. Закони захищають їх, ми можемо лише бути толерантними.
    Звісно, на допит піду. Хочу побачити, що там на мене написали», – написала у дописі Бабінська.
    У мерії Золочева кажуть, що в цій справі є порушення містобудівного законодавства, і будинок є у захисній зоні Золочівського цегельного заводу. Відтак там не може відбуватись будівництво нового чи реконструкція існуючого житла.
    «Враховуючи тривогу громадськості, то ми скерували звернення і в Службу безпеки, і в головне управління Нацполіції, але відповіді не отримали.
    Приїжджали представники, в яких було написано на футболках «Нацкорпус», обдерли бляху на паркані. Також приїжджали слідчі  і взяли в нас пояснення, чи ми про це знаємо, чи це за нашою вказівкою. Ще був мітинг представників Нацкорпусу, де вони подавали свої вимоги, як би ми мали врегульовувати ситуацію. Я гадаю, що вони не до кінця розуміють ситуацію. Бо ми можемо діяти виключно в межах чинного законодавства України і ухвалити рішення про заборону Української православної церкви Московського патріархату», – підсумував Гриньків.

    Найсвіжіше

    Популярне