П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    На нараді в ОБСЄ розповіли про переслідування ПЦУ, мусульман та "Свідків Єгови" в окупованому Криму

    “Укрінформ” з посиланням на сторінку у Фейсбук Кримської правозахисної групи повідомляє про виступ експерта Олександра Сєдова на організованій ОБСЄ Додатковій нараді з людського виміру. Він розповів про витіснення окупаційною адміністрацією з півострову Православної церкви України, сфабриковані кримінальні справи щодо мусульман та переслідування “Свідків Єгови”.
    Представник Кримської правозахисної групи вкотре наголосив, що Православній церкві України у Криму просто відмовляють у реєстрації. Вірян позбавляють можливості відвідувати храм, а “підконтрольні російській владі медіа церкву називають «раскольничьей» і нелегітимною, оскільки вона не підкоряється Російській православній церкві», – зазначив експерт.
    В той же час, “з жовтня 2019 року кількість мусульман, позбавлених волі за сфабрикованими справами, досягла 70 осіб. Під репресії підпадають у першу чергу люди небайдужі, і ті, хто активно виступає проти подібних переслідувань. Крім безпосереднього позбавлення волі застосовується і каральна психіатрія у вигляді примусового поміщення до психіатричних лікарень”, – повідомив Сєдов.
    Окрім цього, посилюються утиски “Свідків Єгови” у Криму лиш на тій підставі, що ця релігійна організація в РФ вважається екстремістською. За наявною у експерта інформацією, в жовтні 2020 року чотири представники “Свідків Єгови” були відправлені до слідчих ізоляторів. Всього ж у 2020 році в Криму позбавлені волі шість “Свідків Єгови” і ще двоє чекають вироку.
    Наостанок Олександр Сєдов закликав учасників наради розробити ефективний механізм тиску на країни, де систематично порушуються права людини й міжнародне право. “Крим – окупована територія України, тому застосування норм російського права у Криму для переслідування релігійних організацій порушує не тільки права людини, а й міжнародне гуманітарне право”, – завершив свій виступ правозахисник.

    Найсвіжіше

    Популярне