Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Одесити провели акцію за демонтаж пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ

    В місті Одеса пройшла акція протесту, учасники якої вимагали демонтувати пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ та її сподвижникам, повідомляє “Суспільне”.
    “Кров України на руках Катерини” – таким був основний меседж мітингу на Катерининській площі, який організували представники громадської ініціативи “Деколонізація України”. Відомо, що до акції приєднались активісти таких організацій, як “Основа майбутнього Одеса”, “Молодіжний націоналістичний конгрес”, “Чорноморське козацьке військо”, “Одесі 600 років” та Асоціація козацьких товариств “Січ”.
    Протестувальники вимагали, щоб пам’ятник було прибрано з вулиць Одеси “на смітник історії”. Учасники акції переконані, що Катерина ІІ, насправді, не є засновницею міста, як помилково вважають окремі історики. Окрім цього, повідомляється, що пам’ятник міг бути встановлений з порушенням законодавства України.
    Анастасія Рижкович, яка представляла на акції протесту організацію “Деколонізація України”, відзначила, що учасники заходу намагаються позбавити сучасну Україну російського впливу.

    "Кров України на руках Катерини". В Одесі мітингували за демонтаж пам’ятника російській імператриці
    Представниця ініціативи “Деколонізація України” Анастасія Рижкович. Фото: “Суспільне”

    “Наша ініціатива має на меті позбавитися від усіх проявів російського впливу, які залишилися після колоніального періоду в нашій історії. Для того, аби дивитися в майбутнє, нам треба розірвати усі ці зв’язки та рухатися власним шляхом”, – розповіла “Суспільному” Рижкович.

    Найсвіжіше

    Популярне