Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Хустський митрополит РПЦвУ не зважає на закони, йому важливіше збереження майна, — єпископ ПЦУ

    На Закарпатті у селі Ділове Рахівського району досі триває релігійний конфлікт, а громада, після переходу до ПЦУ не може повернути собі церкву.
    Про це розповів керівник Закарпатської єпархії ПЦУ єпископ Варсонофій (Руднік) передає Релігійна правда.

    «Попри те, що громада у своїй більшості — близько 90% — ухвалила рішення про зміну юрисдикції, тобто про вихід з Хустської єпархії МП і перехід до Закарпатської єпархії ПЦУ, представники МП — Російської Православної Церкви в Україні — не допускають тих людей до храмів, виштовхують, подекуди застосовуючи фізичну силу», — зазначив владика.

    За словами єпископа, у ПЦУ намагаються розв’язувати питання так, щоб не було великих конфліктів, тобто згідно із законом: «Мирно звернулись до суду і вирішуємо питання у судовому порядку. Тому що громада ухвалила рішення, громада, згідно з чинним законодавством, є власником культових споруд і будинків, які розташовані біля храмів, і вона має право ними розпоряджатися».

    «На жаль, РПЦ в Україні і її чинний представник Марк Петровцій, хустський митрополит, не зважає на закони і не дозволяє людям користуватись власним майном. Тобто йому важливо збереження майна. Бажання громади для нього неважливі», — говорить єпископ ПЦУ.

    Владика також наголосив, що у такій непростій ситуації він не наполягав на опечатуванні храму, адже розуміє, що люди повинні приходити до храмів, повинні молитися, навіть якщо вони є представниками МП.

    «Хай буде так. Коли вже буде рішення Феміди у нас на руках, тоді ми звичайно будемо піднімати питання у законному порядку про вхід до храму нашої громади. Поки тривають судові процеси, я як керуючий архієрей не хочу наражати на небезпеку представників своєї громади. Не хочу, щоб вони підпадали під фізичне насильство з боку представників МП на Рахівщині. Тому я вирішив так: ми зняли собі приміщення, там наша громада зараз молиться. До рішення суду», — додав єпископ Варсонофій.
    На його думку, такий підхід наразі є найбільш доречним і правильним: «Тому що для нас громада, наші люди, їхнє здоров’я і благополуччя — це головне».

    Варто зазначити, що закарпатському благочинному ПЦУ били вікна і кидали записки із погрозами, щоб той не сприяв переходам громад. Син московського попа погрожує вірянам ПЦУ розправою. Також, вже понад рік триває переслідування парафії ПЦУ в с. Присліп, Міжгірського району, Закарпатської області.

    Нагадаємо, що православна громада в селі Ділове ще у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід від РПЦвУ до ПЦУ і зареєструвала свою нову громаду, але цього не сприйняв місцевий священник і менша частина тих, хто був проти переходу.
    Улітку РПЦвУ побили літню жінку із села Ділового, яка разом з громадою захотіла перейти в ПЦУ. Пізніше стало відомо, що у церковному конфлікті на Закарпатті замішаний монах РПЦвУ, який виступає за Русинську народну республіку.

    Найсвіжіше

    Популярне