Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавчиня назвала православні церкви, які сидять на «грошовому гачку» Росії

    Патріарх Константинопольський Варфоломій зробив важливу заяву, яка свідчить про підтримку ПЦУ з боку вселенського Православ’я, але проросійським православним церквам, які сидять на «грошовому гачку» Росії, буде важко визнати ПЦУ.
    Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить релігієзнавчиня Людмила Филипович.
    «Українська помісна церква стала не тільки просто 15 записом у Диптиху, отримавши автокефалію і Томос. Ми стаємо незалежним, самостійним, повноправним суб’єктом православного юридичного та дипломатичного світу. Це означає, що процес визнання ПЦУ буде продовжуватись. Але не варто очікувати, що він буде швидкий. Сьогоднішнє православ’я перебуває у двополярному форматі: є церкви, що тяжіють до Константинополя, є ті, хто прихильні до Росії. Останні перебувають під великим тиском РПЦ, сидять на їх грошовому гачку. Тож Москва буде всіляко гальмувати їх зближення з Помісною церквою України. Мова про Антіохійську, Сербську, можливо Болгарську та Польську церкви», — пояснила експертка.
    За її словами, багато тут залежить і від України.
    «У цьому самому листі Константинопольський патріарх наголошує на необхідності порядку та дотримання правил. Якщо хочемо стати частиною цивілізованого православного світу, треба усіма силами намагатись уникати скандалів, які відбулись з колишнім очільником Київського патріархату Філаретом. Він поїхав і почав утворювати власті єпархії у діаспорах. Хоча у нашому Томосі про автокефалію чітко зазначено, що діаспора знаходиться у юрисдикції Константинополя. Тому Помісна церква України має продовжувати свій шлях розвитку, для цього є усі умови. Проте будь-які спірні питання, моменти, які нас не влаштовують, повинні вирішувати на Соборах», — додає Людмила Филипович.
    Ми тимчасово терпимо існування українських єрархів під Росією не як місцевих правлячих єпископів, а лише як титулярних або тих, що перебувають (мають резиденцію) в Україні, єрархів, згідно з каноном 8 І Нікейського собору, — сказав Константинопольський патріарх Варфоломій у листі до Cerkvarium.
    Відповідно до канонічного принципу територіальності, який є невід’ємним і постійним фактом православної еклезіології, жодна Церква не може бути присутньою в межах юрисдикції Церкви України, – підкреслив тоді Вселенський патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне