Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Навряд чи знайдуться противники ідеї церковної незалежності України, – митрополит Грузинської церкви

    Голова департаменту Грузинської Патріархії з видавництва і рецензування, митрополит Потійський і Хобський Григолі (Бербічашвілі) заявив, що в Грузинській церкві навряд чи знайдуться противники ідеї автокефалії ПЦУ.
    «Ви повинні знати, що в нас навряд чи знайдуться противники ідеї церковної незалежності України. Сподівання українського народу нам дуже близькі і зрозумілі. Українці — народ, який вічно бореться за свободу, зберігає вірність Православ’ю і шукає спасіння під покровом Пресвятої Богородиці. Уже доконаний факт, що Синодом Вселенського Патріархату прийнято історичне рішення, і цьому немає зворотного ходу. А далі – справа часу», – сказав митрополит Григолі в інтерв’ю Релігійній правді.
    Він нагадав, що коли у 1917 році Грузинська Православна Церква відновила свою найдавнішу автокефалію (яку 1811-1814 роках скасувала РПЦ без згоди на те Грузинської ПЦ), Російська Православна Церква перервала з нею євхаристійне спілкування і навіть забороняла своїм парафіянам відвідувати грузинські храми, з огляду на те, що Грузинську Церкву вона вважала розкольницькою (схизматичною) і не визнавала її канонічність, і така ситуація тривала до 1943 року.
    На думку доктора філософії, багатьох проблем і незручностей можна було б уникнути, якби Московська Патріархія сама виступила ініціатором присвоєння автокефалії Українській Церкві. «Цей крок тільки посприяв би об’єднанню і згуртуванню українського суспільства».
    Грузинський єрарх запевнив, що розуміє бажання і очікування з боку пастви ПЦУ і не тільки щодо Православної Церкви України і визнання її автокефалії, оскільки паства пов’язує з цими подіями ідею духовної єдності на загальнонаціональному рівні, і розуміє, що це створило б міцні духовні передумови державної незалежності України.
    «Зрозуміло і те, що цього важко досягти в умовах розділеної Церкви, коли православні громадяни однієї країни, розділені і розсіяні по різних Церквах православної орієнтації (з різними центрами – ред.), не визнають канонічність один одного і не мають між собою євхаристійної єдності», – сказав ректор вищого філософсько-теологічного навчального закладу – Університету Нової Грузії, професор Григолі (Бербічашвілі).
     

    Найсвіжіше

    Популярне