Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній освятив храм XVIII ст, перевезений з Чернігівщині до музею в столиці

    1 листопада Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній освятив храм на честь святителя Миколая, Мир Лікійських Чудотворця перенесений із села Городище на Менщині.
    Про історію храма розказав релігієзнавець Андрій Ковальов.

    Світлина: фейсбук Андрія Ковальова

    Цей Миколаївський храм збудований городищенськими козаками у 1763 році. У 1888 році він був капітально відремонтований, тоді ж було добудовано новий притвар, південний і північний приділи, як і в багатьох храмах Гетьманщини.
    Світлина: фейсбук Андрія Ковальова

    Влітку 2016 року з огляду на критичний стан, стараннями великого подвижника протоієрея Андрія Юрійовича Власенка та його однодумців храм перенесено у Національний музей народної архітектури та побуту України в Пирогові. 1 листопада 2016 року освячено наріжний камінь на відбудову храму. 1 листопада 2017 освячено накупольні хрести, а у 2018 завершено відбудову храму.
    Світлина: фейсбук Андрія Ковальова

    “Храм розкішний! Зберігся розкішний іконостас у стилі класицизму. Цей храм пам’ятає нашу величну Гетьманщину. У цьому храмі молилася наша шляхта, наші нобіліси – військо Запорізьке городове!”, – захоплюється Андрій Ковальов.
    Світлина: фейсбук Андрія Ковальова

    Офіційний сайт Православної Церкви України повідомляє, що предстоятель Православної Церкви України після освячення храму звершив в ньому першу Божественну літургію. Його Блаженству співслужили архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, намісник Феодосійського монастиря архімандрит Макарій (Папіш), настоятель парафії святого архістратига Михаїла с. Пирогів протоієрей Андрій Власенко, настоятель Малої Софії протоєрей Петро Ландвитович, настоятель храму Димитрія Солунського с. Бузова Києво-Святошинського району протоєрей Богдан Тимошенко, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці (Пирогощі) протоєрей Федір Вархоляк, проректор з виховної роботи КПБА протоєрей Петро Бойко та запрошене духовенство.
    Світлина: фейсбук Андрія Ковальова

    Найсвіжіше

    Популярне