Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія пропонувала прихильникам незалежності Каталонії підтримку у вигляді десяти тисяч "іхтамнєтов" – іспанський суддя

    Суддя Хоакін Агірре з Барселони, який очолює розслідування справи про незаконне фінансування референдуму про незалежність Каталонії від Іспанії у 2017 році, озвучив свої умовиводи стосовно участі Російської Федерації в тих подіях. Служитель феміди  зазначив, що Росія пропонувала прихильникам відділення регіону військову та матеріальну підтримку.
    Про це пише “Медуза” з посиланням на каталонську газету El Periodico, яка, в свою чергу, наводить текст судового ордеру, на виконання якого 28 жовтня в Каталонії було затримано 21 борця за незалежність регіону.
    Як зазначено в документі, Російська Федерації висловила готовність надати Каталонії десять тисяч військовиків і оплатити весь зовнішній борг регіону. Суддя Агірре зробив такий висновок проаналізувавши аудіозаписи телефонних розмов каталонського політика Віктора Террадельяса.
    В судовому ордері сказано, що Террадельяс обговорював з представниками російських груп ймовірність створення криптовалютної платформи, яка б дозволила Каталонії посилити власні фінансові позиції. Окрім цього, у документі згадуються головний редактор МІА “Россия сегодня” Маргарита Сімоньян, начальник Генштабу Збройних сил РФ Валерій Гєрасімов і політолог Сєргєй Марков.
    Сам Марков прокоментував свою можливу участь в подіях 2017 року заявивши, що Террадельяс запитував у нього чи підтримає Росія незалежність Каталонії в обмін на визнання Криму російським. Втім, Марков відповів, що Росія ніяким чином не буде підтримувати уряд Каталонії.
    Посольство Росії в Іспанії відповіла на викладену інформацію в дусі “русского міра”: “до числа солдат потрібно додати два нулі, а війська повинні були передислоковані на літаках “Муха” і “Чато”, які зібрані в Каталонії під час громадянської війни”.
    Досить схоже на риторику представників РФ, коли мова йде про “іхтамнєтов” Донбасу: танки, техніка і зброя були зібрані на Донбасі і переховувались по шахтах.
    На разі, через брак інформації, важко сказати чому саме військова допомога Каталонії з боку Росії так і не відбулась. Одне можна сказати з упевненістю, якби десять тисяч “іхтамнєтов” опинились в Каталонії – кров лилася б і на Піренейському півострові.

    Принагідно нагадаємо, що правоохоронні органи Іспанії перевіряють інформацію про ймовірне втручання Головного розвідувального управління Російської Федерації у внутрішні справи Каталонії восени 2017 року.

    Найсвіжіше

    Популярне