П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Балакай по-слов'янськи»: На Донеччині жінку виштовхали з маршрутки через українську мову

    У Слов’янську Донецької області із маршрутки виштовхали жінку, яка, звертаючись українською мовою, зробила зауваження пасажиру без маски. Її попросили говорити «по-Слов’янськи» і обізвали неадекватною.
    На відео, яке виклали місцеві сайти, видно, як жінку, яка знімала суперечку на телефон, ображають кілька пасажирів маршрутки. Інші або підтримували їх, або не вступали у суперечку,  повідомляє Бі-Бі-Сі.

    «Довели країну! Приїхали сюди, до нашого сходу, життя від вас немає! Громадська діячка!», — обурилася одна із пасажирок маршрутки, запропонувавши жінці розмовляти «слов’янською мовою» у Слов’янську. На це жінка відповіла, що живе і народилася в Слов’янську.

    «У нас в Слов’янську нормальні люди усі, адекватні. Не такі, як ви в Україні», — також довелося почути україномовній пасажирці.

    Після цього пасажир-чоловік з нецензурною лайкою змусив її вийти. Відео викликало хвилю обурених коментарів у соціальних мережах.

    Поліція міста Слов’янськ відкрила кримінальну справу. Нападникам на жінку загрожує покарання до трьох років позбавлення волі.
    Там відкрили кримінальне провадження за статтею «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознакам».
    Інцидент уже встиг прокоментувати мовний омбудсмен:
    «Гнівна реакція суспільства на приниження жінки, яка у місті Слов’янськ звернулася українською до пасажирів у громадському транспорті одягнути захисні маски, не залишиться поза моєю увагою», — написав у Facebook уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
     

    Найсвіжіше

    Популярне