Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині РПЦвУ з тріском програла суди проти переходів двох громад у ПЦУ

    Релігійна громада із села Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області виграла апеляцію у справі проти переходів громад у ПЦУ, розпочатій за позовом з боку управління Могилів-Подільської єпархії РПЦ в Україні (УПЦ МП).
    Про це повідомляє Релігійна правда з посиланням на адвокатку ПЦУ Сніжану Чубенко.
    Адвокат уточнила, що предметом спору була реєстрація переходу громади ПЦУ, тобто зміна конфесійної приналежності, держреєстратором Ігорем Салецьким, начальником Управління у справах національностей і релігій Вінницької ОДА, і реєстрація статуту громади у новій редакції. Відповідачами були громада, Салецький і, відповідно, Управління.
    Спочатку представники релігійної громади програли цю справу у Вінницькому господарському суді.
    «Суд сказав, що Салецький незаконно зареєстрував. Але потім Північно-західний апеляційний суд скасував рішення Вінницького господарського суду, дійшовши висновку, що дії Управління і Салецького як державного реєстратора відповідають закону, що права та інтереси єпархії рішенням загальних зборів релігійної громади про зміну канонічної підпорядкованості не порушені, а також що релігійна громада цим рішенням відстоювала винятково свої права та законні інтереси і це жодним чином не впливає на єпархію», — повідомила авдокат ПЦУ Сніжана Чубенко.
    Вона додала, що єпархії РПЦвУ було повністю відмовлено у задоволенні їхнього позову постановою від 6 жовтня 2020 року.
    Крім того, суд постановив стягнути з Московської єпархії на користь релігійної громади та Управління кошти, які були витрачені на судові збори, адвоката тощо, а це загалом близько 35 тисяч грн.
    Схожу справу проти МП виграла і релігійна громада в селі Гунча Гайсинського району, зауважила Сніжана Чубенко.
    «Московський священник оскаржував у Вінницькому міськсуді рішення загальних зборів. Тоді було ухвалено рішення, відмовлено у позові московському священнику і стягнуто також витрати на користь нашої громади», — повідомила адвокат.
    Чубенко наголосила, що від початку судового протистояння з МП на Вінничині, це дві справи, які є виграні. Програних справ немає, однак, на цей час загалом у судах різних юрисдикцій і підсудностей перебувають 38 справ, пов’язаних з переходом громад до ПЦУ.
    Нагадаємо, Господарський суд ухвалив передати приміщення храму в селі Успенка та ключі громаді ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне