Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Розстріляне відродження: 83 роки тому в урочищі Сандармох відбулася каральна операція НКВС

    83 роки тому у розпал радянського великого терору в урочищі Сандармох у російській Карелії відбулася одна з найбільших каральних операцій НКВС.
    Більшовики перетворили Соловецький монастир на концтабір. Упродовж п’яти страшних ночей з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року 1111 його в’язнів були розстріляні сталінськими катами. Серед яких – кілька сотень українських селян, політиків, вчених, письменників, митців та священиків, нагадує проєкт Цей день в Історії.
    Загалом на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей, серед яких – більше 300 українців. Серед найбільш відомих українців-жертв катів, відомих як «Розстріляне відродження», – Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер’ян Підмогильний, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, Антон, Остап і Богдан Крушельницькі, Павло Филипович, Олекса Влизько, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий. Такою високою стала ціна спротиву українців тоталітарному кривавому сталінському режиму.
    Збережені свідчення, документи, записи, перекази – усе це дочекалося свого часу. Ніби піднявся з глибини цілий затоплений материк, аби змінити наші уявлення не лише про минуле, але й про нас самих, про сьогодення й майбутність.
    Нині Кремль відчайдушно намагається стерти «незручну правду», бо вона дисонує із сучасною путінською пропагандою — прямою послідовницею сталінізму. Але українці як ніхто знають, що пам’ять про мертвих оберігає живих. А болючі уроки історії закликають до єднання.
    Згадки про репресованих і замучених десятиліттями так чи так живили український спротив радянській владі. Горе має здатність ще й об’єднувати, згуртовувати.

    Пам’ятні фото Леся Курбаса і його друга та однодумця Миколи Куліша на місці їх імовірного розстрілу 3 листопада 1937 року, урочище Сандармох, РФ © «Бульвар Гордона»

    Найсвіжіше

    Популярне