П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Ukrainian Live Classic: Перший у світі додаток з українською класичною музикою

    У Києві представили перший у світі мобільний додаток з українською класичною музикою Ukrainian Live Classic.
    Додаток розробила Громадська організація Сollegium за підтримки Українського культурного фонду. Ukrainian Live Classic представили на пресконференції в Укрінформі, передає Gazeta.ua.
    “Ukrainian Live Classic уже доступний для скачування на Google Play Market та Apple Store. Він є абсолютно безкоштовним для користувачів. Розробку додатку підтримав Український культурний фонд, а подальше функціонування забезпечать партнери – Галицьке музичне товариство та Львівський органний зал. Також передбачена система донейтів для охочих підтримати проєкт”, – розповіли на презентації.
    Додаток дозволяє обирати музику за стилями, епохами, композиторами. Унікальні обкладинки розробляв координатор проєкту Володимир Ольшанський. Проєкт двомовний, а основною версією є англійська.
    “Аудиторія мобільних додатків – це насамперед молоде покоління, яке дуже звертає увагу на естетичний вигляд. Тому доступ до музики легкий і яскравий. Ми розуміємо, що українська класика має набрати нових фарб і вдихнути певної свіжості. Візуальна частина презентує близько 40 композиторів, кожен з яких має своє яскраве оформлення, барви і звукову музичну хвилю – лінійний дизайн, який представляє музику кожного композитора”, – зазначив Ольшанський.
    На створення додатку авторів надихнуло те, що досі не існувало такого сервісу, який допоміг би знайти українську класичну музику.
    “Насправді не існувало у вільному доступі єдиного джерела, в якому шанувальники класичної музики могли знайти в якісному записі, з грамотними анотаціями й оцінити тяглість української музики від XVII століття до сучасності. Ми опрацювали багато творів в архівах, назбирали базу записів і створили мобільний додаток, як найбільш масове джерело, яким усі користуються, і де була б представлена українська музика впродовж століть різних стилів, композиторів і жанрів”, – розповів артистичний директор проєкту Іван Остапович.
    З 15 жовтня додаток уже має кілька сотень користувачів.
    “Це великий процес об’єднання, пошуку записів, це робота з нематеріальною культурною спадщиною. Позаду багато технічної роботи, а попереду багато комунікацій, тому що ми хочемо інтегрувати додаток і в систему освіти, він має наблизити українську класичну музику до більшого кола людей. Тому що в Україні ми самі не знаємо нашої класичної традиції, а вона, як виявилося, дуже цікава”, – сказав директор проєкту Тарас Демко.

    Найсвіжіше

    Популярне