П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Єпископ РПЦ МП підписав суперекуменічний документ, який викликав обурення в російських православних консерваторів

    Після підсумків міжрелігійної зустрічі у Римі представник Московського патріархату єпископ Богородський Амвросій (Мунтяну) підписав 21 жовтня разом з іншими лідерами світових релігій на чолі з папою Франциском загальну декларацію, яка поки що не опублікована, повідомляє Credo.press. 
    Відділ зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату поки ніяк не коментує участь єрарха РПЦ МП в екуменічному молебні за участю Вселенського патріарха Варфоломія, з яким у РПЦ МП немає євхаристійного спілкування, і підписання єпископом Амвросієм міжрелігійної заяви.
    Раніше єпископ Амвросій, будучи вікарієм патріаршого екзарха Західної Європи РПЦ МП, з благословення московського патіраха Кіріла, взяв участь в екуменічній молитві в соборі св. Петра, розташувавшись поруч з папою Франциском і патріархом Варфоломієм. Варто зазначити, що 15 жовтня 2018 р. Священний Синод РПЦ ухвалив рішення про заборону своїх кліриків, що співслужитимуть із єрархами і кліриками Вселенського Патріархату.
    У відповідь на критику консервативної православної громадськості Амвросій написав у своєму блозі: «Що б не говорили фундаменталісти, заклик Господа нашого молитися …, залишається одним з головних пріоритетів».
    У коментарі телеграм-каналу православного аналітичного центру «хризма» зазначається, що підписана єпископом Амвросієм (Мунтяну) відозву «виконано в дусі останньої папської енцикліки “Fratelli tutti”, з її соціальною, ультрапацифістською і «денуклеарною» риторикою». У відозві, зокрема, йдеться: «Зібравшись в Римі в «дусі Ассізі» і духовно об’єднавшись з віруючими в усьому світі і з усіма чоловіками і жінками доброї волі, ми молилися разом один з одним, щоб закликати наш світ до дару миру». Під «духом Ассізи», зокрема, мається на увазі атмосфера єднання віруючих різних традицій – від католиків і православних до мусульман і буддистів, – оскільки саме в Ассізі з 1986 року проводилися регулярні суперекуменічні молитви під егідою папи Римського.
    Православні консерватори звинуватили єпископа РПЦ в порушенні канонів церкви: «Таким чином, єпископ Амвросій як підписант документа фактично сам свідчить про скоєний ним порушення святих канонів (45 Ап., 10 Ап., 33 Лаод., 65 Ап.), А також рішення Архієрейського Собору Російської Православної Церкви 24-29 червня 2008 р.: «В процесі діалогу наша Церква (РПЦ) не сприймає спроб «змішання вір», спільних молитовних дій, які штучно з’єднують конфесійні або релігійні традиції» (визначення “Щодо питань внутрішнього життя і зовнішньої діяльності Руської Православної Церкви») », – зазначають автори коментаря центру «хризма».
    «Через витівки єпископа Амвросія (Мунтяну), який до того ж настільки лукаво виправдовується, авторитет Російської Православної Церкви може похитнутися не тільки в очах світового православ’я, але навіть серед тих західних християн, які зберігають вірність традиційним моральним принципам», – зазначає 22 жовтня «Російська народна лінія».

    Найсвіжіше

    Популярне