Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    До Верховної Ради подано законопроєкт про Національне військове кладовище

    Кабінет Міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №4225 про визначення правового статусу Національного військового меморіального кладовища. Ініціатором законопроєкту є прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Проєкт погоджено без зауважень Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством соціальної політики України.
    Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.
    Як наголошується в пояснювальній записці, «Національне військове меморіальне кладовище — архітектурно-художній комплекс, розміщений на спеціально відведеній земельній ділянці на території Київської області, призначений для організації почесних поховань та перепоховань борців за незалежність України у ХХ столітті, військовослужбовців, які померли (загинули) під час виконання бойових завдань, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною».
    Питання про відведення земельної ділянки для розміщення на ній Національного військового меморіального кладовища вирішується відповідно до Земельного кодексу України, а будівництво й охорона здійснюється коштом Державного бюджету.
    Йдеться приблизно про 20 мільйонів гривень, які потрібні на зведення Національного військового кладовища, серед яких половина коштів піде на спорудження адміністративно-господарського двоповерхового блоку (гараж, кімната обслуговуючого персоналу, адміністративні приміщення, котельня) загальною площею 1100 кв. м. Також 7 млн. грн. вартуватиме спорудження ритуальної будівлі загальною площею 700 кв. м. Інші кошти мають піти на зрошення та благоустрій території.
    Витрати на поховання померлих на території Національного військового меморіального кладовища також здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до закону.
    Зазначається, що зразок намогильних споруд та меморіальних табличок на військовому кладовищі затверджує Кабінет Міністрів України.
    У разі осквернення могил чи намогильних споруд відшкодування матеріальних збитків здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України з наступним їх відшкодуванням коштом винних осіб згідно із законом.
    Не можуть бути поховані на Національному військовому меморіальному кладовищі особи, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посади секретаря районного комітету і вище), особи, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівники радянських органів державної безпеки всіх рівнів. Але ці обмеження не поширюються на осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО й ООС; борців на незалежність України у ХХ столітті.
    Проєкт акта розроблено на виконання постанови Верховної Ради України від 2 червня 2011 року № 3459-VI «Про Національне військове меморіальне кладовище», відповідно до § 32 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 950.
    Проєкт акта закону погоджено без зауважень Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством соціальної політики України, Київською обласною державною адміністрацією; із зауваженнями, які враховано – Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, із зауваженнями, які враховано частково – Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством фінансів України, Міністерством у справах ветеранів України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру, Українським інститутом національної пам’яті

    Найсвіжіше

    Популярне