П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Протоєрей ПЦУ Владислав Шіман: У важкі життєві моменти людям потрібна віра

    Протоєрей Православної церкви України Владислав Шіман розповів про пастирське служіння на Одещині і як збудувати храм людської душі й пережити важкі життєві потрясіння. 
    – Владислав Іванович, багато хто вважає вас духовним опікуном Сарати. Що вам вдалося зробити за 22 роки перебування тут?
    Мабуть, багато, раз люди мене так називають. Коли я прийшов сюди, храму не було, був лише фундамент, і довелося його будувати. Але, це одна справа. Інше питання, як побудувати храм людської душі – це набагато важливіше. З огляду на те, що ми перейшли в Православну Церкву України, а більшість людей згодом підтримали мене і нашу парафію, це дає право підтвердити слова про якесь лідерство. Але, хочу підкреслити, що як священнослужитель, в першу чергу, дбаю про чистоту духовну.
    – У наш час постійних потрясінь – це особливо потрібно. Наскільки це допомогло людям?
    – У важкі моменти людині потрібна віра. Якщо віри немає, вона заповнюється чимось іншим, що приходить ззовні. Часто це наркотики, алкоголізм, інші проблеми, а це призводить до руйнування сім’ї й суспільства в цілому. Тому ми повинні зробити так, щоб людина потягнулась за лідером, яким є священнослужитель. Від цього світ стане чистішим, стане добрішим.
    – Віра допомагає людям долати кризи …
    – Безумовно, але віра без справ мертва. Тому працюємо. Наприклад, торік ми організували табір, в якому були залучені 50 дітей з Сарати. З ними займалися педагоги різної спеціалізації. Діти вивчали елементи гімнастики, акробатики, принципи виживання в важкодоступних місцях, а також історію рідного краю. Також вони побували у військовій частині, де побачили військову техніку, і почули екскурс про важливість патріотизму і захисту своєї території. Крім того, ми вже 9 років робимо різдвяний вертеп, проводимо недільну школу.
    – Які цілі для вас найголовніші?
    – Щоб був мир, щоб були щасливі люди, щоб було менше зла і лицемірства, безбожництва. Для цього церква повинна бути інститутом, що допомагає духовному очищенню і оздоровленню суспільства.
    Джерело: dumka.odessa.ua

    Найсвіжіше

    Популярне