Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій відзначає сьогодні 29-ту річницю обрання на кафедру Константинопольського патріарха

    22 листопада 1991 року митрополит Варфоломій був обраний архієпископом Константинополя, Нового Риму і Вселенським патріархом. До цього, протягом 19 років, митрополит Варфоломій був найближчим помічником і однодумцем патріарха Димитріоса, а після його смерті обійняв Вселенський престол.
    Про це нагадує релігієзнавець Андрій Юраш.
    «Жодна людина не буде сумніватися чи дискутувати, що минулі майже три десятиріччя – це ціла епоха в історії і традиції сучасного Православ’я, яке завдяки місії і особистій самопосвяті Патріарха Варфоломія вже ніколи не буде таким, яким воно було до нього. Тенденція, яку уособлює і власним прикладом втілює Його Всесвятість, це прагнення зробити Віру і Святу Церкву живою, для якої найвищою цінністю є Людина і повага до того, чого прагнуть віруючі і православні спільноти.», – написав він.
    Андрій Юраш підкреслив, що дарування автокефалії Українській Церкві – одне з найважливіших діянь Всесвятійшого Патріарха, завдяки якому Він назавжди увійде в історію і стане Символом нової доби у Світовому Православ’ї, яке нелицемірно поважає людський вибір, піклується про збереження природи, реагує на проблеми світової цивілізації загалом та зокрема суспільств, де присутність православних є видимою і значущою.
    Варфоломій I керує Константинопольською церквою вже понад 29 років — це найдовший термін перебування на патріаршому престолі (патріарх Сергій I, правив 28,5 років у VII ст.).
    Нагадаємо, президент України запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності. Також патріарх Варфоломій взяв участь у Вселенській молитві.

    Найсвіжіше

    Популярне