П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Президент Зеленський зустрівся із патріархом Варфоломієм та обговорив питання миру на Сході України

    Президент України Володимир Зеленський зустрівся Його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм й обговорив питання миру на Сході України.
    Патріарх подякував за візит президентського подружжя до Матері-церкви, який, за його словами, «приносить велику радість», і зазначив, що втішений тим, що в Україні поступово настає мир, йдеться на сайті ОП.
    Глава держави Володимир Зеленський висловив подяку Його Всесвятості за беззастережну особисту підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, нашої незалежності, а також за всю підтримку, яку патріарх надає Україні.
    «Вдячний за все, що ви зробили й робите для України. Для нас важлива така підтримка на шляху до миру. Україна – тепла й привітна. Ми всі будемо дуже раді вашому приїзду, це буде дуже важливий візит для України», – зазначив Зеленський.
    Патріарх зауважив, що буде радий відвідати Україну, коли епідемічна ситуація стабілізується. Сторони розглянули 30-ту річницю незалежності України як можливу дату візиту.
    Володимир Зеленський повідомив, що під час зустрічі віч-на-віч з Його Всесвятістю було детально обговорено ситуацію на Донбасі.
    «Хоч складно, але є кроки вперед. До вашого приїзду в нас буде можливість просунутися на шляху до миру. І головне – про полонених: на Донбасі, в Криму і в Росії – дуже хочеться, щоб вони повернулися додому», – наголосив Президент.
    «Бажаю цього від усього серця. Щоб припинився біль сімей, чиї родичі в полоні», – зазначив Його Всесвятість.
    Співрозмовники обговорили подальші кроки щодо зміцнення взаємодії України та Вселенського Патріархату. Патріарх Варфоломій вручив пам’ятні подарунки президентському подружжю.


    Нагадаємо, нині розпочалася зустріч Президента України зі Вселенським патріархом Варфоломієм у його резиденції на Фанарі. О 12 годині президент помолився за Україну. Молитву очолив митрополит Гальський Емануїл.
    Це вже друга зустріч Глави Української Держави та предстоятеля Константинопольської православної Церкви-матері.
    «Символічно і знаково, що візит очільника України – Президента Володимира Зеленського – до Туреччини розпочався з відвідування Фанару – кафедри і осердя Вселенського Патріархату Константинополя та зустрічі з Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм», – написав Андрій Юраш.
    Також у складі української делегації – віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, міністр оборони Андрій Таран, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка, заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, командувач Військово-морських сил Олексій Неїжпапа, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джамілєв. Також керівники провідних підприємств військово-промислового комплексу України: ПАТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, ДП «Івченко-прогрес» Ігор Кравченко, ПАТ «ФЕД» Віктор Попов. Президента супроводжує дружина Олена Зеленська, керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак.
     

    Найсвіжіше

    Популярне