Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Дякуємо усім захисникам, хто боронить нашу землю, віру, рідну мову від агресора

    Cучасне військо України, яке наслідує традиції оборонців попередніх епох, в день Покрова Божої Матері відзначає День захисника України.
    Від княжих часів, славної козаччини і до сьогодні наш народ по-особливому шанує заступництво Божої Матері, Її благодатний Покров, який впродовж багатьох століть оберігає наш народ, нашу віру, мову, традиції, культуру, і який допоміг зберегти для нас нашу, вже незалежну, Українську державу, а також нашу, вже незалежну, помісну Українську Православну Церкву.
    Що таке покров? Буквально це означає жіноче вбрання, яким накривали голову, плечі, який практично виконував захисну функцію. Символічно Покров Божої Матері означає захист, Її заступництво над усім християнським народом. Прийшло це свято до нас із Візантії, на спомин про чудесне явлення Богородиці, яке сталося на початку Х століття у храмі Божому, коли народ благав Її про допомогу під час нападу чужинців, і отримав цей спасительний захист.
    Українському народу здавна притаманна особлива любов, шанування і благоговіння перед Богородицею. А для козаків день Покрова Божої Матері був найбільшим святом. Вони вірили, що Пресвята Богородиця охороняє їх, вважали Її своєю Заступницею і Покровителькою. На Запоріжжі у козаків була церква святої Покрови, а в кожному курені – Її ікона. Саме на Покрову у козаків відбувалися вибори нового отамана. Зображували Богородицю й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. А перед кожним походом навколішки ставали на молитву: «Під Твою милість прибігаємо…».
    Під покровительство Богородиці віддали себе згодом і воїни Української повстанської армії. І сучасне військо України, яке наслідує традиції оборонців попередніх епох, в цей день тепер відзначає День захисника України.

    До речі, наші військові тепер мають особливу ікону «Пресвятої Богородиці – покровительки українських воїнів» («Покрова воїнська»). Ця ікона створена художником та іконописцем Юрієм Нікітіним на прохання самих захисників. На ній зображені українські захисники різних часів – від святого рівноапостольного князя Володимира та великого гетьмана Костянтина Острозького до українських військовослужбовців нашого часу. «Покрова воїнська» має стати духовним символом усіх сучасних захисників України. На початку цього року понад 20 тисяч освячених Предстоятелем ПЦУ Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм копій цієї ікони різних форматів було передано на Схід України.
    Наша Церква завжди молиться за збереження життя усіх захисників, ми дбаємо, щоби наші воїни по-особливому відчували духовну підтримку й опіку. В сьогоднішнє свято ми дякуємо усім захисникам, хто боронить нашу землю, батьківську віру, рідну мову від агресора. Богородиця завжди приходить на допомогу тим, хто звертається до Неї зі щирою молитвою. Тож сьогодні ми уклінно Її просимо: «Пресвята Діво Маріє, покрий нас чесним Твоїм омофором і визволи нас від усякого зла, благаючи Сина Твого, Христа Бога нашого, щоб спас душі наші».
    Джерело: Православна Церква України

    Найсвіжіше

    Популярне