П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія запускає фейки про «єдину канонічну церкву» РПЦвУ і «розкольницьку» ПЦУ

    На тлі проросійського форуму «Люди миру» у Святогірській лаврі на Донеччині побільшало в медіа згадок про «єдину канонічну церкву», звинувачень на адресу влади в «розпалюванні міжконфесійної ворожнечі» («Подробности», «Вести»). «Страна» і «Вести» роздмухують історії про погрози та напади на священників церкви Московського патріархату, «рейдерські захоплення» церков, покладаючи провину на «розкольників» і владу, яка їх підтримує.
    Про це повідомляє Детектор медіа у своєму моніторингу (про)російської дезінформації в українських медіа за 21–27 вересня 2020 року.
    Видання зазначає, що також «Страна.ua» і «112» повідомили про нібито примусове виселення разом з дітьми з його власної домівки священника УПЦ МП, аби поселити там священника ПЦУ. Однак тільки наприкінці тексту вказується, що «домівка» — це церковна будівля, яка перейшла в розпорядження ПЦУ. Конфлікт у Рівненській області триває з 2019 року: парафіяни ПЦУ вже проводять служби в цьому храмі, однак священник УПЦ МП досі відмовлявся покинути територію і проводив свої служби в наметі поряд.
    Скандалізують проросійські пропагандисти й заяву секретаря РНБОУ Олексія Данилова, яку трактують як удар по «канонічному православ’ю».
    Приклад:
    «Заявления секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины Алексея Данилова, которые могут быть направлены против Украинской православной церкви, могут способствовать розжигу межконфессиональной вражды в обществе.
    “В отличие от Турчинова (бывший̆ секретарь СНБО Александр Турчинов) Данилов не открыто атакует Украинскую Православную Церковь (РПЦвУ, – ред), но говорит о неких “религиозных организациях”, которые инициируют конференции, форумы и крестные ходы, являясь при этом “инструментом гибридной̆ войны и русского мира”. Данилов своим заявлением лукаво намекает, провоцирует. Он не может не понимать, что подобные заявления разжигают межконфессиональную вражду в обществе, которая, казалось бы, поутихла с приходом президента Зеленского» Подробности»).
    Нагадаємо СБУ «накрила» чергову російську ферму ботів, що поширювала фейки і пропаганду РФ. Також «русинів», які діяли на російську пропаганду, арештували у Чехії.

    Найсвіжіше

    Популярне