П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Закон про свободу віросповідання, попри новий уряд, не буде скасований – єпископ Чорногорської церкви

    Закон про свободу віросповідання, який наприкінці 2019 року ухвалив парламент Чорногорії і який викликав мітинги вірян Сербської Церкви, не лише не буде скасований, а й буде виконуватися, попри новий розподіл політичних сил в парламенті.
    Таку думку висловив єпископ Чорногорської Православної Церкви Борис Бойович, коментуючи недавні повідомлення в ЗМІ про те, що члени нової коаліції заявили, що вони не будуть голосувати за скасування закону, який викликав протести сербів, повідомляє Релігійна правда.
    Єпископ Чорногорської церкви каже, що, сьогоднішня коаліція в чорногорському парламенті дуже різноманітна, там є ставленики Сербської Церкви, але також є люди зі своєю самостійною думкою, і далеко не всі вони захочуть просто віддати якійсь із Церков майно та споруди, які будувалися державою.
    «Я не виключаю, що окремі політики захочуть вичистити закон поправками, але тоді не вулиці вийде не лише Сербська Церква, а вся Чорногорія. Втім на мою думку, будь-яка зріла політична партія захоче мати порахованим та облікованим майно, яке будувалося коштом держави», – зазначив єпископ.
    Нагадаємо, що 27 грудня 2019 року чорногорський парламент затвердив закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад». Згідно із цим законом всі церкви, побудовані до 1918-го переходять у власність держави, адже до 1918 року ці храми були саме чорногорськими і Сербська Церква ними не володіла.
    Закон встановлює “історичний розподіл”, пов’язуючи його з датою 1 грудня 1918 року, коли за підсумками Першої світової війни Королівство сербів, хорватів і словенців анексувало Чорногорію, а її король Нікола I був скинутий із престолу і вигнаний з країни. Незабаром після цього дня Сербський патріархат заявив про ліквідацію автокефалії Чорногорської Церкви і зайняв всі її храми, контроль над якими він зберіг і в комуністичні часи. Церковно-народний Собор в Цетіньє заявив про відновлення автокефалії Чорногорської Церкви в 1993 році, проте за останні 26 років існування цієї Церкви, яку нині очолює Митрополит Михаїл (Дедеіч), вдалося побудувати лише кілька десятків храмів.
    Ситуація в Чорногорії зараз така, що практично всі об’єкти церковної нерухомості (більше 600) належать Сербському патріархату, а Чорногорська Церква має лише декілька десятків маленьких храмів на всьому узбережжі й кілька в глибинці.
    Раніше лідер просербської опозиції Крівокапіч, заявив про скасування закону «Про свободу віросповідання», проти якого постійно виступала Сербська церква в Чорногорії. Варто зазначити, що президент РФ Владімір Путін всіляко допомагає Сербському уряду і Сербській Церкві в той час, як Чорногорія взяла прозахідний курс і вирішила позбутись впливу Росії у своїй країні.

    Найсвіжіше

    Популярне