Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква, в якій Іван Мазепа зустрічався з союзником у боротьбі проти російського царя, перебуває на межі зникнення

    Покровська церква, що в селі Дехтярівка Новгород-Сіверського району, занепадає. Вона увійшла до ТОП-15 культових споруд, котрі Україна може втратити.
    Про це повідомляє видання Чeline.
    Село Дехтярівка, де стоїть святиня, колись було володінням Івана Мазепи. Саме в Покровській церкві він зустрічався з королем Швеції та союзником у боротьбі України проти російського царя Петра І – Карлом ХІІ. Ця подія сталася у 1708 році.
    Уперше церква постраждала під час ІІ Світової війни. Її руйнування продовжилось у 60-х роках минулого століття. Реставрацію розпочали у 2011 році.
    Храм розташований біля кордону. Тому навколо нього тривали суперечки між патріархами. Саме це та початок військових дій на сході України вплинули на те, що реставрацію призупинили. Храм розташований на Мазепиній горі. Зараз там встановлено пам´ятний знак. Ця місцевість неабияк приваблює туристів. Сюди їдуть люди, які відвідують тури, пов´язані з Іваном Мазепою, або патріотичні екскурсії. Попри це, Покровська церква наразі майже зруйнована. Відновлено лише третину храму, там проводять богослужіння.
    Окрім цієї святині, до ТОП-15 занедбаних споруд України увійшли культові будівлі Львівщини, Одещини, Полтавщини, Сумщини та Тернопільщини.
    Нагадаємо, на Чернігівщині громада ПЦУ відстояла відреставрований храм св. Олександра.

    Найсвіжіше

    Популярне