Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Всі навколо переслідують християн»: РПЦ всіма силами перетягує на себе роль світового захисника православ’я

    Глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) заявив, що представники буддизму, який позиціонується як релігія миру, вчиняють «гоніння на християн».
    Про це пише проросійське видання «СПЖ» з посиланням на офіційний сайт Російської православної церкви.
    Архієрей висловив стурбованість станом справ в Індії, М’янмі, Шрі-Ланці, Лаосі. Відзначається, що панівними релігіями вказаних держав є буддизм та індуїзм.
    Не будемо акцентувати увагу на тому, що митрополит Іларіон (Алфєєв) досить зневажливо характеризує описані віровчення. Індуїзм він називає язичницькою релігією, а буддизм, що це взагалі, по суті своїй, не релігія, а вчення з окремими атрибутами релігії.
    Не будемо також припускати, що такими характеристиками представник РПЦ намагається розпалити міжрелігійну нетерпимість і відкидає основоположне право людини на свободу віросповідання.
    Водночас, хочеться розібратись, чому митрополит Іларіон (Алфєєв) заговорив саме про «гоніння на християн» в державах південно-східної Азії.
    Владика говорить, що у М’янмі та В’єтнамі християни часто зазнають дискримінації та утисків з боку влади, сусідів і навіть друзів та родичів. В Лаосі ж, ті християни, які відмовляються приймати участь в буддистських практиках, сприймаються як чужі для традиційної культури.
    Останній тезис, до слова, досить сильно схожий на риторику російських православних патріотів, які вважають чужими всіх, хто не є «чадом РПЦ».
    Описані факти переслідувань і дискримінації митрополит Іларіон (Алфєєв) називає гучним словом «гоніння». А стурбованість ситуацією в, здавалося б, далеких державах підкреслює наміри Російської православної церкви завоювати першість в світовому православ’ї і начепити на себе ярлик «захисника християнства».
    Тематика «гонінь» стає дуже популярною серед кліриків та діячів РПЦ, а також, підконтрольних їй та суміжних організацій.
    Нагадаємо, що слідом за темою «гонінь на церкву» в Україні, нещодавно пролунали аналогічні звинувачення в адресу влади Штату Калфіорнія. І от тепер – в «гоніннях» винні буддисти з індуїстами.
    Щось підказує, що в РПЦ на цьому не зупиняться…

    Найсвіжіше

    Популярне