Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець: Пора закінчувати практику масового нагородження кліриків державними нагородами

    25-го вересня президент України нагородив єпископа РПЦвУ в Мукачеві Феодора (Олександра Мамасуєва) орденом “За заслуги” другого ступеню.
    Новина про нагородження Мамасуєва викликала справжнє обурення.
    Відомий релігієзнавець Олександр Саган висловив свою позицію щодо цієї події на своєї сторінці у Facebook.
    “Думаю, що пора вже закінчувати практику масового нагородження кліриків державними нагородами. Свого часу безуспішно пропонував це одному із очільників держави. Адже в умовах відділення церкви від держави такі масові засівання нагородами виглядають прихованими формами хабаря, знецінюють, зрештою, самі нагороди. Погодьтеся, що дивно виглядає священнослужитель, обвішаний ВСІМА можливими державними нагородами. І це в умовах, коли навіть найвизначніші чиновники (військові тощо), які багато зробили на ниві захисту і розбудови держави, об’єктивно не можуть отримати і половини із цього”, – написав Саган.
    Релігієзнавець процитував пост народного депутату України Ростислава Павленко, який назвав нагородження “реваншем”.
    “Прес-служба повідомила про мотивацію цього нагородження: “Митрополит Феодор сприяв розширенню структури єпархії та зміцненню кадрового потенціалу”. Тобто, нагородили … за зміцнення церкви, яка перебуває в єдності з РПЦ і слугує інструментом агресії, про що нещодавно заявляв навіть секретар РНБО Данілов. Така от зміна державних пріоритетів. Якщо це не реванш, то що тоді реванш?”

    Найсвіжіше

    Популярне