П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Львівський католицький митрополит Мечислав Мокшицький заявив про загрозу українського націоналізму

    Львівський митрополит Римо-католицької церкви, архієпископ Мечислав Мокшицький заявив, що український націоналізм – це одна з найсерйозніших проблем Римо-католицької церкви на Сході.

    Про це він заявив у конференції в Любліні, присвяченій ситуації церкви і поляків на Сході інформує Польське радіо.

    За словами голови Конференції римо-католицьких єпископів України Мечислава Мокшицького, в Україні католицьку церкву сприймають як польську і все через український націоналізм.
    «І цей націоналізм, такий, що панує в Україні, а особливо – в Греко-католицькій церкві, ускладнює нам деяку свободу, позаяк завжди говориться, що це – польська Церква, отже, треба її тут обмежувати, перешкоджати їй. Але, я думаю, такий націоналізм, оце упередження до Римо-католицької церкви, поволі зникатиме завдяки приїзду багатьох українців до Польщі або їх навчанню у різних університетах; цей менталітет поволі буде змінюватися», – заявив митрополит Львівський Мечислав Мокшицький.
    Конференція, яка стосується ситуації Церкви і поляків на Сході, відбувається в Католицькому люблінському університеті.
    Це вже не перша подібна заява від архієпископа Римо-католицької церкви. 17 травня 2017 року в інтерв’ю польському журналі «Niedziela» Мокшицький заявив, що на українцях «висить гріх геноциду», тому через нерозкаяність вони переживають «тяжкий період». Також він звинувачував УГКЦ у привласненні Львівських костелів: «23 костели наше місто (Львів) передало греко-католицькій церкві, а греко-католицька церква не питала у нас дозволу, чи потрібні нам костели, чи ні. Просто загарбала нашi костели, й досі це питання є невирішеним».
    Нагадаємо, РПЦвУ залучила до форуму «Люди миру» журналіста, який вважає, що «мутований націоналізм» призвів до розколу суспільства.

    Найсвіжіше

    Популярне