П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    В Успенці віряни ПЦУ змушені молитись на дворі через Московський патріархат

    На Кіровоградщині у селі Успенка віряни Православної Церкви України змушені молитись на дворі під дощем, через те, що Московський патріархат блокує вхід до храму. Громада ще у 2019 році проголосувала за вихід і РПЦвУ і перехід до ПЦУ, але московський священник цього не визнає і не пускає людей, які перейшли в ПЦУ, в храм.
    Поки РПЦвУ розказує про гоніння, сьогоднішнє велике свято Воздвиження Чесного Животворящого хреста Господнього пройшло для української церкви простонеба під дощем в наметі.
    Віряни на чолі із священником РПЦвУ зачиняють на замок церкву, чинять різні перешкоди й не пускають громаду, яка у грудні 2019 року більшістю голосів проголосувала за вихід із московської церкви.
    Ветеран АТО із Успенки, впевнений, що, якщо він воював за Україну то повинна бути українська церква, а не московська.
    «Я воював за Україну. В Україні повинна бути українська мова, українська церква, не московського патріархату, а українського патріархату. Чому повинна бути українська? Я коли був у ДАПі, я виходив на восьмий поверх на вежу і сам бачив і хлопці бачили, побратими, що батюшка московського патріархату, … благословляв воїнів-сепарів, щоб вони були цілі здорові. Але якщо ми українці, а росіяни в нас із танку по вежі гатили, то чому в нас повинна бути церква московського патріархату? Московського патріархату не повинно бути в Україні взагалі. І це підтримує, я так думаю, кожен воїн ну і кожна людина», – сказав він.
    Інші прихожани ПЦУ кажуть, що скоро українці так домоляться Московському патріархату, що Україна зникне з мапи світу.
    «Ми з перших днів коли почалася війна, я певча в цьому храмі була і не тільки я і Ліда тоже і ми ходили в цю церкву, молилися. Коли почалася війна, наші діти воювали. Ось кричить жінка, що совісті в них нема. Її внука вбили. Похований в нас на кладбищі у 2014 році. Все село було на колінах. Оця що вона старенька жінка розказує, які ми отакі…її внука все село ховало. Діма Шевченко, в нас на кладбищі у 2014 році. І ми не могли цього пережить. Наших дітей вбивають, а ми їх (росіян, – ред.) прославляємо. Ми хочемо щоб була наша Україна. Бо ми скоро домолимося Московському патріархату, що така країна, як Україна, зникне з мапи світу», – каже мешканка села Успенка.
    Цю церкву 12 років тому побудував благодійник і передав місцевій релігійній громаді. Частина вірян вирішили перевести свою парафію до української церкви. Після отримання Томосу більшістю голосів громада перейшла до ПЦУ.
    «На зборах був прийнятий перехід громади до ПЦУ. Більшістю голосів це все було підтримано. Там один чоловік тільки відмовився», — каже голова релігійної громади ПЦУ Олександр Шкіль.
    Однак, перереєстрована релігійна громада досі не провела жодної служби в місцевій церкві. Зайти у храм їм заважають односельці, що залишилися вірними Московському патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне