П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент особисто поїхав вручати орден “За заслуги” ІІ ступеня митрополиту-сепаратисту з Закарпаття

    25-го вересня єпископ РПЦвУ в Мукачеві Феодор (Олександр Мамасуєв) повідомив на своєї сторінці у Facebook, що в рамках візиту на Закарпаття президент України відвідав храм на честь святителя Миколая і вручив йому державну нагороду – орден “За заслуги” другого ступеню.
    На початку вересня новина, що Мамасуєв отримає таку високу державну нагороду, викликала справжнє обурення. Московському єпископу згадали “активну підривну роботу” проти Незалежності України і “активне сприяння сепаратизму на Закарпатті”.
    Релігієзнавець Андрій Ковальов заявив, що Мамасуєв насправді “лідер закарпатських сепаратистів” і що “він координує діяльність так званих “русинських сєпаратистів””, зокрема в його структурі працює так званий “отець” Дмітрій Сідор засуджений у 2012 році за сепаратизм“.
    У 2011 році священник РПЦвУ Дмітрій Сидор заявив про право русинів “зі зброєю в руках захищати свою свободу” від України. А в червні 2014 року Сидор закликав Росію “активно освоювати Закарпаття”.
    Минулого року президент Чехії Мілош Земан зустрівся з “лідерами” закарпатських русинів і пообіцяв підтримку людям, які бажають зміни в територіальному устрої України. Звичайно, серед присутніх був і представник РПЦвУ Сидор.
    В цей час Мамасуєв не тільки не засуджує дії свого підлеглого, а всіляко демонструє свої симпатії. У 2014 очільник мукачівської єпархії РПЦвУ вручив Дмітрію Сидору хреста і оголосив про те, що з моменту вручення другого хреста з прикрасами, сепаратист і протоієрей Дмітрій Сидор повинен стояти другим після секретаря Мукачівської єпархії, при всіх богослужіннях та інших урочистих церковних заходах.
    А на початку вересня 2020 розгорівся справжній міжнародний скандал – правоохоронні органи Чеської Республіки заарештували очільників радикального крила русинів, підконтрольного Російській Федерації, Василя Джугана та Михайла Тяска.
    Чеські ЗМІ неодноразово звинувачували місцевих представників кремлівського русинства у фінансуванні виборчої кампанії проросійського президента Чехії Мілоша Земана.
    На світлинах з вручення ордена московському єпископі бачимо на задньому фоні ще одну цікаву фігуру – першого заступника голови Офісу президента України Сергія Трофімова.

    Світлина: ФБ Олександра Мамасуєва

    Українська журналістка, політичний технолог Олеся Яхно вважає, що Трофімов причетний до зупинки переходів МП до ПЦУ.
    За її словами, перший заступник голови Офісу президента України Сергій Трофімов, явно демонструє свою прихильність виключно УПЦ МП, тому “не дивно, чому заблокований перехід громад в ПЦУ”.
    У травні цього року на офіційному сайті президента України навіть створили петицію із вимогою звільнити ОПУ Сергія Трофімова.
    Автор петиції – колишній нардеп Олександр Бригинець – вказував, що перебування Трофімова на посаді “несе загрозу національним інтересам, створює передумови для посилення впливу держави-агресора та не сприяє встановленню в країні атмосфери релігійної терпимості та взаємопорозуміння”.

    Найсвіжіше

    Популярне