Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Шпигунський скандал в Болгарії: Шпигунство проти «братушек»

    За часів генсека Лєоніда Брєжнєва активно культивувався міф, про те, що СРСР став настільки привабливим для життя державою, що до його складу починають проситися навіть країни Європи. Звичайно, мова йшла не про держави «загниваючого Заходу», а про дружню Народну Республіку Болгарію, народ якої в Союзі називали «братушки».
    Але по ряду причин, в тому числі через відсутність спільного кордону, болгарам в «інкорпорації» відмовили, хоча «16 республіку», що не відбулася, агентами впливу наситили. У Кремлі чудово розуміли вкрай важливе стратегічне положення Болгарії на Балканах. Минуло вже майже 30 років з часів розпаду ОВД, але росіяни не бажають випускати Болгарію, що вступила в НАТО, з-під свого контролю. Прикладом цього виступає шпигунська діяльність російських спецслужб на болгарській території, яка до сих пір розглядається, як задній двір Росії. Але підривні акції росіян стають все менш успішними. Тільки за останні 12 місяців російсько-болгарські відносини струсонули три шпигунських скандали. У жовтні 2019 р болгарська прокуратура заявила, що один з дев’яти перших секретарів посольства РФ в Софії займався збором таємної інформації та проводив «регулярні конспіративні» зустрічі з болгарськими громадянами. Його швидко випровадили з країни. Але вже в січні 2020 р ще двох російських дипломатів звинуватили в розвідувальної діяльності в Болгарії.
    Зазначені особи збирали дані про політичні розклади в країні перед виборами, а також про енергетичну сферу країни. За даними болгарської прокуратури, один з них був першим секретарем консульського відділу посольства і займався розвідкою з 2017 року, а другий з 2018 року цікавився енергетикою Болгарії, працював співробітником російського торгпредства.
    І ось 23 вересня 2020 р з Болгарії знову висилають двох російських дипломатів. Їх оголосили persona non grata через військове шпигунство і зажадали в 72 години покинути країну. Державне агентство національної безпеки Болгарії (ДАНС) стверджує, що дипломати збирали таємну державну інформацію про боєготовність і плани модернізації збройних сил країни. За версією болгарської сторони, росіяни встановили контакти з болгарськими громадянами, які мали доступ до інформації про ВПК республіки. У деяких випадках цим громадянам було виплачено винагороду. Посол Анатолій Макаров, який є вихідцем з КДБ, залишається вірним собі і перетворив посольство в Софії буквально в епіцентр підривної діяльності проти болгарського уряду.
    Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов підкреслив, що не дозволить Путіну шпигувати за його країною. У Москві не залишають надій підняти в Болгарії повстання і відродити «народну республіку». До справи навіть всерйоз підключилися російський генерал СЗР Лєонід Рєшетніков і сумнозвісний спонсор «російської весни» в Україні Константін Малофєєв. Але в болгарському ДАНС швидко зорієнтувалися і зазначеним особам на 10 років заборонили в’їзд в країну. Що сказати: «братушки» вже не ті, і не хочуть давати росіянам почувати себе в Болгарії як вдома.
    Джерело: Інформаційний навігатор

    Найсвіжіше

    Популярне