Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Прем'єр-міністр Македонії звернувся до Вселенського патріарха з проханням про церковну автокефалію

    Прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв у листі до Константинопольського патріарха написав, що православний народ Македонії заслуговує на церковну незалежність і автокефальну Македонську православну церкву – Охридську архієпископію з благословення та письмового рішення Константинопольського патріарха Варфоломія.
    Про це йдеться на урядовому сайті Північної Македонії.
    «Ми поважаємо все, що визначено міжнародними угодами та умовами. Але ми вимагаємо бути вільними і в церковних межах нашої країни, а наші ієрархи – (хочуть, – ред. ДФУ) служити разом із ієрархам усіх православних церков світу», – йдеться в листі прем’єр-міністра Заєва до Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія.
    У листі зазначається, що православні люди в нашій країні заслуговують на церковну незалежність, про яку вони мріяли протягом століття, і що вони очікують побачити Македонську православну церкву – Охридську архієпископію, визнану й автокефальною, з благословенням та письмовим рішенням першого серед Христових ієрархів – Константинопольського патріарха Варфоломія.
    Раніше ми повідомляли, що президент Македонії направив листа Вселенському патріарху про автокефалію.
    Варто зазначити, що Македонська православна Церква поки що не має визнання збоку інших православних церков. Вона налічує 2000 парафій, близько десятка єпархій та монастирів. Вірними церкви є 2 мільйони людей.
    Якщо Македонській церкві все ж буде надано томос, то вона може визнати Православну Церкву України. Саму ж Македонську церкву має обов’язково визнати Болгарська православна церква.

    Найсвіжіше

    Популярне