Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ ПЦУ: Росія не є еталоном ані в богослужбових моментах, ані в освіті, ані в розвитку богослів’я,

    Архієпископ Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор (Писик) розповів, що після Об’єднавчого собору він подивився на РПЦ іншими очима і для нього вона перестала бути еталоном в богослужбових моментах, в освіті й розвитку богослів’я. ПЦУ скинула московське бачення на православ’я, яке було навіть у Київському патріархаті.
    Про це він заявив в інтерв’ю Релігійній правді.
    Після Об’єднавчого собору «ми всі відчули вихід з ізоляції, але не стільки канонічної, а скільки такої, інтелектуально-просвітницької, – говорить владика Нестор. -Тому що до цього ми хоч і були в Київському Патріархаті, але основні знання брали від джерел російського православ’я».
    «Через рік ми побачили інші церкви іншими очима. Запрошення нас з боку Вселенського патріархату та їхні приїзди до нас дали можливість побачити по-іншому і Вселенське православ’я, і інші церкви грецького кола. Раніше вся інформація до нас надходила через призму бачення Російської Церкви та її вихованців, які навіювали: греки всіх слов’ян вважають за другий сорт, у них там напівекуменічне відпадіння від православ’я. Власне, Московський Патріархат продовжує це проповідувати. І для мене вихід із ізоляції дав можливість побачити інше немосковське православ’я і зрозуміти, що Росія не є еталоном ані в богослужбових моментах, ані в освіті, ані в розвитку богослів’я і православного життя», – сказав Архієпископ.
    Він зауважив, що порівнюючи Київський Патріархат колишній і сьогоднішню Об’єднану Церкву, ПЦУ отримала свободу і бачення повноти православ’я, повноти богослів’я.
    «Ми скинули московські окови не лише юридично, скинули російські шори, які у нас були навіть коли ми були у Київському Патріархаті», – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне