Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Тріск російських скрєп, або Поїздка прем’єра РФ Мишустіна до Афону

    22 вересня стало відомо про організацію візиту голови російського уряду Міхаіла Мішустіна до Афону. Інформацію оприлюднило грецьке видання «Romfea». Згідно повідомлення, візит російського прем’єра до Святої Гори заплановано на 24-25 вересня. Відвідини є неофіційними та мають паломницький характер. Під час паломництва Мішустін має намір зустрітись із керівництвом Афону та зупинитись у Свято-Пантелеймонівському монастирі.
    Як повідомив російський телеграм-канал «Царьград», намісник Пантелеймонівського монастиря підтвердив інформацію про майбутній візит глави російського уряду до обителі та коментувати цей візит, на його думку, «ще зарано».

    «Romfea» зазначає, що «брат російського прем’єр-міністра протягом багатьох років підтримує дуже тісні стосунки з Афоном, який він відвідував неодноразово».

    Така візитація Мішустіна суперечить рішенням Священного Синоду РПЦ від 15 жовтня 2018 року, згідно яких РПЦ розірвала євхаристичне спілкування із Вселенським Патріархатом, в юрисдикції якого знаходяться усі монастирі гори Афон. Згідно цієї ухвали, священикам РПЦ заборонено звершувати спільні богослужіння з служителями Константинопольського Патріархату, а віруючим бажано утриматись від паломництва до Святої Гори. Про це неодноразово заявляли російські церковники. Практично відразу про це у коментарі виданню «РІА Новості» заявив секретар з міжправославних відносин відділу зовнішньоцерковних відносин РПЦ протоєрей Ігор Якімчук. У коментарі говориться, що «настало время воздержаться от паломничества на Афон и от участия в богослужениях в любой форме».
    Окрім цього очільник згаданого відділу митрополит Іларіон (Алфєєв) в інтерв’ю російській службі «БіБіСі» зазначив, що російські паломники можуть відвідувати Святу Гору лише як туристи та порадив російським бізнесменам жертвувати свої кошти на розбудову російських монастирів. Зокрема Алфєєв сказав, «что касается наших бизнесменов, которые жертвуют на Афон, то я бы посоветовал им переключить свое внимание на российские монастыри и вкладываться туда. У нас есть свои святыни, свой Афон: Соловецкий монастырь, Валаамский монастырь, Псково-Печерский, Киево-Печерская лавра, Троице-Сергиева Лавра».
    Нагадаємо, голова російського уряду Мішустін є одним із благодійників РПЦ. Зокрема Мішустін отримав від патріарха Кіріла орден преподобного Серафима Саровського третього ступеня за допомогу Успенському чоловічому монастирю — «Саровская пустынь». У церковних колах зазначають, що Мішустін допомагає Дівєєвському монастирю та іншим монастирям і храмах, про що не любить афішувати.

    Утім все це є меншовартісним, аніж сама поїздка Мішустіна до Афону. Зараз важко спрогнозувати, які наслідки матиме цей візит. Проте вже зараз можна сказати, що російські скрєпи починають тріщати з більшою силою. Як ми зазначали наших попередніх публікацій, після невдалого Амманського зібрання у Кремлі сильно обурилися на теперішнє керівництво РПЦ. Окрім цього політика глави РПЦ Кіріла (Гундяєва) щодо короновірусу також завдала відчутних ударів по його репутації. Вже неодноразово багато експертів висловлювали думку про бажання Кремля змінити главу РПЦ на більш лояльну до влади кандидатуру – псковського митрополита Тіхона (Шевкунова). Про це також свідчили показові нехтування вищим керівництвом Кремля зустрічей із патріархом Кірілом, про що ми також говорили у наших попередніх публікаціях.
    Теперішній візит російського прем’єра на канонічну територію Вселенського патріарха чергове тому підтвердження. Не виключено, що російські чиновники і бізнесмени таємно відвідують Афон і після заборони РПЦ. І цей візит був би одним із багатьох подібних йому паломництв. Проте пікантності цьому паломництву, як ми сказали вище, надає намір Мішустіна зустрітись із керівництвом Афону, без представників РПЦ. Які питання будуть підійматись під час цієї зустрічі невідомо. Проте сам факт такого спілкування змусить добряче попотіти Гундяєва та його команду. Адже в РПЦ добре знають і прекрасно усвідомлюють, що Афон має пряме відношення до Вселенського патріарха.
    Не дарма Алфєєв в інтерв’ю «БіБіСі» зазначав, що «что когда Афон чем-то обеспокоен, они находят способы донести это до Константинопольского патриарха». Чи не розпочинає Кремль бунт на Афоні? Можливо Москва бажає налагодити контакти із Вселенською Патріархією в обхід РПЦ? Чи просто російський прем’єр має духовну потребу спілкування із афонськими старцями, і як РПЦ відреагує на такі поїздки свого прихожанина і благодійника?

    Найсвіжіше

    Популярне