Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Запаморочення в церкві – не кара Божа: У ПЦУ спростували чергову забобону

    Іноді людям у храмі, як і в будь-якому іншому місці, може стати зле: важко дихати, виникає відчуття слабкості, запаморочення. Не варто пояснювати погіршення самопочуття «карою Господньою», «злими бісами», «нечистою силою», «крайньою гріховністю людини» тощо. Найчастіше причини раптового нездужання мають суто фізичне пояснення – брак кисню, зневоднення, серцево-судинні захворювання, алергічні реакції тощо.
    Про це заявили в Православній церкві України, додавши, що Бог, любить всіх людей, незважаючи ні на що, і завжди радо чекає на всіх, у Батьківському Домі. «Не може Господь гніватися, коли ми приходимо в особливе місце спілкування з Ним – до храму Божого».
    Під час богослужінь у церквах зазвичай досить велелюдно. Не всі храми достатньо просторі за розмірами, а тому велика кількість людей, горіння свічок, можуть спровокувати нестачу кисню в організмі, що викликає загальну слабкість, запаморочення, спазм судин, стрибок артеріального тиску тощо. Низький рівень цукру в крові, вагітність, астенії, гормональні дисбаланси, втома – причин для недоброго самопочуття дуже багато.
    Ніякої «кари Божої» в перелічених причинах немає, вони є суто фізіологічними і зрозумілими. Втомилися або почуваєтеся недобре – присядьте на лавку, відпочиньте.

    «Ми вже розвінчували міф про те, що в церкві нібито не можна сидіти. Можна – у храмах єдиної помісної Православної Церкви України сидіти не заборонено. Якщо побачили, що комусь у храмі стало погано – допоможіть цій людині, не виніть її та не підтримуйте розмови про «нечисту силу». Не осудження, а милосердя, добрі справи й піклування про ближніх – це те, чого власним прикладом навчає нас Господь наш Ісус Христос», – йдеться у повідомленні.
    Раніше у ПЦУ навіщо освячувати мак та чи має він зв’язок із мучениками Маковеями, також, чому вшановують мученицьку смерть Іоана Хрестителя.

    Найсвіжіше

    Популярне