Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Тревел-блогерка розповіла про вражаючий дерев’яний храм ПЦУ у Запорізькій області

    У смт Веселе в Запорізькій області місцевий житель побудував надзвичайно красиву дерев’яну церкву. Храм знаходиться на вулиці Центральній, навпроти пам’ятника ліквідаторам-чорнобильцям. Його побудував місцевий житель Юрій Пазенко, повідомляє  видання «Индустриальное Запорожье».
    Про враження від церкви Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ розповіла на своїй сторінці в Facebook тревел-блогерка Олеся Савченко.

    “ВАШИМ ДІТЯМ ДУЖЕ ПОВЕЗЛО!” – сказала нам жінка в церковній лавці, яка була більше схожа на ресепшн ….

    “Ось як виглядає сучасна церква!” – промайнуло в моїй голові і ми невпевнено зробили крок в церковний двір, пообіцявши продавчині в крамниці встигнути до закриття ….

    Занадто порожньо і, навіть для мого внутрішнього педанта, занадто чисто …
    Це почуття незатишності дуже швидко пройшло, змінившись якимось іншим, незрозумілим для мене і новим відчуттям.

    Злегка потемнілий за десятиліття, зруб церкви чимось нагадував своїми скошеними стінами казкову хатинку з помпезними сходами, що ведуть до входу; пухнасті зелені хвойні дерева навколо ніяково перегукуються з акуратно підв’язаним на задньому дворі виноградником, і все та ж пустота …. немов ми потрапили в якесь сонне царство.
    “Можливо, так виглядає рай?” – зловила я себе на думці, намагаючись зловити на вітрі хустку, яка злетила з голови…

    І всередині церкви все якось по-іншому, зовсім не так, як ми звикли бачити в кам’яних будівлях … Якось по-домашньому затишно і так по-українськи…
    Ця церква настільки мені здалася незвичайної, можливо, в деяких моментах, навіть дивною, але не менш вражаючою і прекрасною.
    “Я пам’ятник собі воздвиг нерукотворний,/ до нього не заросте народна стежка” – окинувши, наостанок, поглядом, подумалося мені про цю дивовижну церкву, побудовану місцевим жителем, Юрієм Пазенко, в 2010 році.
    І нехай я не сильно набожна, але заради цього рукотворного дива, безумовно, варто було здолати весь наш шлях.

    “А дітям-то чому пощастило”‘ – йдучи, запитала я.

    – Тому що вони мають можливість побачити свою країну!

    Я посміхнулася і дозволила собі погодитися.
    Виходячи, знову зловила себе на думці: “Ось воно, умиротворення!”.
    Довідка: Релігійна громада Покрови Пресвятої Богородиці Запорізької єпархії ПЦУ була створена 05.01.2001 р. До травня 2020, коли парафія переєструвала статут, вона належала УПЦ Київського патріархату. Настоятель храму – о. Василь Квашко.

    Найсвіжіше

    Популярне