Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В Україні демонтували останній пам'ятник Енгельсу

    Волонтери проєкту “Декомунізація.Україна” повідомили на своїй сторінці у Facebook про демонтаж пам’ятника німецькому ідеологу комунізму Фрідріху Енгельсу. Він знаходився у селі Горошине Семенівського району на Полтавщині.

    На шостому році після прийняття пакету законів про декомунізацію місцева влада нарешті прибрала пам’ятник комуністичному діячу. Але в Україні все ще лишається бюст друга Енгельса Карла Маркса – в селі Холмське Арцизького району Одеської області за останні кілька років його пам’ятник ставав і Христо Ботєвим, і пам’ятником невідомо кому.

    Маркс-“Ботєв”. Світлина: Вадим Поздняков

    Ситуація з пам’ятниками Лєніну набагато гірша. “Бувають часто випадки, коли місцеві чиновники пишуть відповіді “ми все демонтували”, а по факту пам’ятники як стояли, так і стоять”, – розказує Поздняков. Недавно волонтер повідомив, що в Житомирській області знайшли ще два пам’ятники Леніну, хоча раніше вважалось, що останні лишились тільки у Болградському районі Одеської області, де місцева влада у селах Залізничне і Калчева саботує закони про декомунізацію.
    15 вересня проєкт “Декомунізація.Україна” повідомив, що у селі Весняне на Вінниччині демонтували погруддя Лєніна. Волонтери попереджають, що це не останній Ілліч у Вінницькій області. Є ще скульптура Лєніна-дитини у парку в Немирові, а на території України є ще з десяток монументів “вождю” – як у центрах сіл, так і на територіях заводів та санаторіїв. І обіцяють до кінця року спробувати їх добити.

    Найсвіжіше

    Популярне