П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ освятив унікальний петриківський розпис храму у місті Маріуполь

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 15 вересня під час першосвятительського візиту в місто Маріуполь звершив молебень за Україну, освятив скульптурний образ Архангела Божого Михаїла та унікальний петриківський розпис кафедрального храму святителя Петра (Могили).
    Про це повідомляє Пресслужба ПЦУ.
    Це перший у світі храм таких розмірів, розписаний традиційним петриківським орнаментом, і він вже увійшов до Книги рекордів України.
    Під час богослужіння разом із предстоятелем ПЦУ молились архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, єпископ Слов’янський Всеволод, благочинний Маріупольського округу, настоятель храму протоєрей Уар, запрошене духовенство, капелани, захисники Батьківщини та віряни.
    Крім того, на заході був голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко, Начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області Микола Семенишин, секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма.
    Після освячення Його Блаженство звернувся із першосвятительським словом.
    «Храм святителя Петра (Могили) у Маріуполі, біля якого сьогодні ми підносимо свої молитви, став унікальним місцем, знаним у всій Україні. Тому що немає подібного храму за площею таких унікальних розписів петриківкою, як ваш храм, в якому ви повсякденно підносите свої молитви до Бога», – сказав Митрополит Епіфаній.
    Митрополит Епіфаній акцентував увагу на символічному значенні скульптурного образу Архангела Михаїла: «Сьогодні ми освячуємо скульптурний образ архістратига Божого Михаїла, і якщо ви подивитесь на нього, то тут він зображений з мечем донизу, тобто не войовничий, не з піднятим мечем, а з опущеним, як ангел миру і охоронець. Адже перебуваючи на чолі Небесного воїнства, він охороняє кожну вірну людину. Тому сьогодні це символічно, що ми освячуємо такий образ, який засвідчує, що всі ми з вами прагнемо миру, щоби в українській державі запанував справедливий мир. Відомо, що мир в неволі – це також мир, але ми такого миру не прагнемо, а прагнемо правдивого, справедливого миру. Адже для нашої незалежності вже віддано дуже багато, тому ми маємо далі боротися за правду і неодмінно переможемо».
    «Ми не повинні забувати про любов, яка має своїм проявом милосердя, бо якщо ми любимо, то співчуваємо та робимо діла милосердя для наших ближніх», – зазначив Предстоятель Православної Церкви України.
    Митрополит Епіфаній за заслуги перед помісною Українською Православною Церквою відзначив церковними нагородами жертводавців, та всіх хто доклався до розписів та будівництва храму.
    Зазначається, що загальна площа розпису становить 500 погонних метрів, робота тривала від 15 червня до 15 вересня.

    Найсвіжіше

    Популярне