Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник РПЦвУ (УПЦ МП) обговорив з міністром культури Росії долю пам’ятки ЮНЕСКО в анексованому Криму

    Як повідомляє офіційний сайт Московського патріархату, 13 вересня 2020 року в анексованому Російською Федерацією Криму у місті Севастополь відбулась нарада, присвячена розвитку музею-заповідника «Херсонес Таврійський».
    У нараді взяли участь міністр культури РФ Ольга Любімова, виконувач обов’язків «губернатора» міста Севастополя Міхаіл Развожаєв, митрополит Псковський і Порховський РПЦ Тихон (Шевкунов) і настоятель Володимирського собору РПЦвУ (УПЦ МП) в Херсонесі протоєрей Сергій Халюта.
    Саме у такий спосіб Кримська і Сімферопольська єпархія церкви, яка вперто називає себе «українською», допомагає хазяйнувати окупаційній владі Росії в анексованому Криму та розпоряджатись історичними пам’ятками міжнародного значення.
    Про загрозу такого «хазяйнування» часто попереджали українські чиновники, політичні та громадські діячі. Зокрема про проблему неодноразово писала народний депутат України восьмого скликання Ірина Фріз.
    «У 2016 році окупанти вже знищили там (на території Херсонесу – ред.) один з об’єктів – античну садибу. Тоді це зробили військові РФ, які вирили велетенський котлован на місці пам’ятки і залили його бетоном», – підкреслила депутат. Вона висловила переконання, що за кожний історичний об’єкт, який буде зруйнований окупантами в Криму, вони будуть відповідати перед законом.
    Нагадаємо, що 23 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО Український національний заповідник «Херсонес Таврійський» був включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Зараз статус пам’ятки, як і його фізична доля, перебувають під великим питанням через діяльність окупаційної російської влади.

    Найсвіжіше

    Популярне