П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Білоруський священник розповів з чим ніколи не повинна миритись Церква

    Глава синодального місіонерського відділу Білоруської православної церкви (екзархат Московського Патріархату) і викладач Мінської духовної семінарії єрей Сергій Тимошенков висловив власну точку зору з приводу нещодавніх заяв новопризначеного патріаршого екзарха всієї Білорусі митрополита Веніаміна (Тупеко). Про це пише «Ахилла».
    Священник погодився з владикою, що Церква має стояти осторонь політики. Але що робити, коли мова йде про біль та обман?
    «Мої друзі-волонтери чули крики тих, кого били. Хіба це політичний факт? Чи можливе нейтральне ставлення до нього?», – говорить священник Сергій Тимошенков.
    «Мої друзі-лікарі розповідали, у якому стані в ті дні і ночі потрапляли люди до лікарень. Це не політика – це жорстокість. Чоловіки у формі публічно зрікаються звання офіцера та чоловіка, коли піднімають руку на жінок», – продовжив він.
    «Так от. До політики нейтралітет – звісно! До безумства, нерозумної держпропаганди – теж нейтралітет. Але до звірства, побоїв, знущання – ніякого нейтралітету з боку Церкви бути не повинно! Не воювати, але спробувати зупинити насильство, адекватно відреагувати і назвати біле – білим, а чорне – чорним», – підкреслив свою позицію білоруський священник.
    Втім, видається мало ймовірним, що призначений з Москви новий патріарший екзарх всієї Білорусі поділяє думку єрея Сергія Тимошенкова і готовий висловити справжню підтримку народу, а не декламувати написані у Кремлі промови.
    Нагадаємо, раніше «Духовний фронт» писав, що білоруський священник Сергій Тимошенком розкритикував вітальну адресу предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва) і попереднього патріаршого екзарха всієї Білорусі митрополита Павла (Пономарьова) в адресу Аляксандра Лукашенка. На думку клірика, це призведе до того, що на тіло Церкви (РПЦ у даному випадку – ред.) по живому приб’ють ярлик обслуги державної пропаганди.

    Найсвіжіше

    Популярне